A KÉMIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYÁNAK a 2002. májusi
közgyûléshez kapcsolodó tudományos ülései





Célok, eredmények, perspektívák
Cikluszáró osztályelnöki beszámoló
Görög Sándor, az MTA rendes tagja, osztályelnök
 

Gyógyszerkutatás: jelen és jövõ
Levezetõ elnök: Szántay Csaba, az MTA rendes tagja

1. Szteroid hormonhatások a központi idegrendszerben: az új, b-típusú ösztrogénreceptor szerepe  fiziológiás és kóros folyamatok szabályozásában
Liposits Zsolt, az orvostudomány doktora

2. Egy validált célmolekula – a tumormetasztázisban szerepet játszó Matrix Metalloproteáz 2 (MMP-2) – szelektív inhibitorainak elõállítása
Patthy László, az MTA rendes tagja

3. Kémiai megközelítések a funkcionális állapot jellemzésére
Simonyi Miklós, a kémiai tudomány doktora

4. A központi idegrendszer "validált" célfehérjéi
Kardos Julianna, a kémiai tudomány doktora
 
 

A táplálkozástudomány és az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései

Levezetõ elnök: Holló János, az MTA rendes tagja

1. Megnyitó
Görög Sándor, az MTA rendes tagja, a Kémiai Tudományok Osztálya osztályelnöke

2. Élelmiszer – táplálkozás – egészség
Farkas József, az MTA rendes tagja

3. Funkcionális élelmiszerek, természetes antioxidánsok szerepe az egészségmegõrzésben
Biró György, az orvostudomány doktora

4. A növényminõség és az agrotechnika összefüggései
Gyõri Zoltán, a mezõgazdasági tudomány doktora

5. Élelmiszereink kémiai biztonsága
Sas Barnabás, az állatorvostudomány kandidátusa

6. Toxikus vegyületek élelmiszer- és takarmány-növényekben, genetikai lehetõségek a káros hatások csökkentésére
Bálint Andor, a biológiai tudomány doktora

7. Élelmiszerallergia és fehérje-szerkezet
Hajós Gyöngyi, az MTA Doktora

8. A mikotoxinok és az élelmiszerbiztonság; a megoldás lehetõsége
Mesterházy Ákos, a mezõgazdasági tudomány doktora

9. Zárszó
Dohy János, az MTA rendes tagja, az Agrártudományok Osztálya osztályelnöke
 



Kémiai Osztály