Guyton de Morveau, Lavoisier egyik tanítványa, 1787-ben a gyököt olyan molekularészként definiálta, amely változatlanul mehet át egyik molekuláról a másikra. Gay-Lussac meghatározása szerint a gyök olyan atomcsoport, amely egyetlen egységként adódik át a molekulák között. Az 1830-as években Liebig, Dumas és mások mutatták ki, hogy a gyökök milyen fontos szerepet játszanak a szerves kémiában. Liebig a szerves kémiát az összetett gyökök kémiájának tekintette. Azonosították például a metil-, etil-, propil- és benzilgyököt, és kimutatták, hogy ezek sok különbözõ vegyületben is megjelennek. Az -il végzõdés a görög hülé (anyag; régies átírással hyle) szóból származik.
Ma már tudjuk, hogy a szabad gyök páratlan elektronnal
rendelkezõ részecske. A páratlan elektron miatt nagyon
reakcióképes. Angol neve, a radical, a latin radix
(gyökér) szóból származik. A következõkben
néhány kéntartalmú gyököt veszünk
sorra.
Hasonló, zavaró szag
Az allilgyök, CH2=CH–CH2– kettõs
kötést tartalmaz. Neve a fokhagyma latin nevébõl,
az aliumból származik, s ez talán egy kelta
szóra vezethetõ vissza, amelyet az átható szag
megjelölésére használtak. Az allilgyök megtalálható
a diallil-diszulfidban, (C3H5)2S, a fokhagymaolaj
egyik komponensében. Ez a molekula a fokhagyma szétzúzásakor
keletkezik: felszabadul az allináz nevû enzim, amely az alliin
nevû aminosavat, CH2=CH–CH2–S(O)–CH2–CH(NH2)COOH,
átalakítja allicinné, CH2=CH–CH2–S(O)–S–CH2–CH=CH2,
és ez redukálódik diallil-diszulfiddá. Ezek
a vegyületek – a szerves kénvegyületek tulajdonságainak
megfelelõen – ugyancsak szagosak. Hasonló vegyület az
allil-izotiocianát, C3H5NCS, a mustárolaj.
A könnyeket fakasztó hagymaszag olyan kéntartalmú
vegyületekbõl származik, amelyek a szétroncsolt
hagymasejtekbõl szabadulnak fel. A hagyma és a fokhagyma
ugyanabba a növénycsaládba tartozik; a hagyma latin
neve Allium cepa, a fokhagymáé Allium sativum.
Zavarba ejtõen hasonló elõtagok
Az all- elõtag a kémiában használt
sok hasonló elõtag egyike. Az al- például
az a határozott névelõ arab nevébõl
származik; az alkohol, alkáli, aldehid szóban fordul
elõ. Az alifás vegyületek neve a görög
aliphor
(zsír) szóból ered. Az aliciklusos vegyületek
ali- elõtagja az alifás-ciklusos kapcsolatból
ered; az aliciklusos molekulák gyûrûi CH2–
csoportokat tartalmaznak. Hasonló elõtag az alloxánban
vagy az allózban elõforduló allo- is. A görög
allosz (más) szóból származik; egy ismert
vegyület "más" formájára, például
izomerjére utal. Az allóz például a glükózzal
izomer cukor. Altróznak ("alternatív cukornak") is nevezik
a latin alter (más) szóból kiindulva. (Magyarul
inkább az aldóz név terjedt el.) Az elemek "más"
formában elõforduló változatait allotróp
módosulatoknak nevezik.
Education in Chemistry
Chemlingo, 2000. július
Peter Childs sorozata
A szerzõ e-mail címe: Peter.Childs@ul.ie
honlapja: http://www.ul.ie/~childsp/
Vissza | http://www.kfki.hu/chemonet/ |