Az illatos vegyületekrõl szóló írásban már szerepelt néhány anyag, amelyet édes ízérõl neveztek el: például az elsõ cukornév a glükóz volt – ez a szó a görög gleukosz (édes bor) kifejezésbõl származik; 1838-ban vonult be a kémiába. A glükózt követte a glicerin (1884), a glicin és a glikogén (1860). A glikolt a "glik"-bõl képezték, amelyben kétharmad annyi betû van, mint a "glicer"-ben – annak megfelelõen, hogy a glikol kétharmad annyi hidroxilcsoportot tartalmaz, mint a glicerin...1
A cukorcsalád
A cukor szó az arab szukkából jön,
ez pedig valószínûleg a szanszkrit sarkarából
ered. A középkori latin a cukrot succarumnak nevezte;
ebbõl lett az angol sugar, az ófrancia sukere
(a mai francia sucre), az olasz zucchero, a német
zucker
és a magyar cukor.* A cukor görög
nevébõl, a szakharonból kiindulva nevezte el
az 1870-es években a német Fahlberg az elsõ mesterséges
édesítõszert, a szacharint. A szakharonból
származik a szacharóz – répacukor – neve is.
Felnagyított
aszkorbinsav-kristályok |
A glükózzal rokon cukrok -óz végzõdést
kapnak. Ebbe a sorba tartozik például a fruktóz (gyümölcscukor;
a latin fructus gyümölcsöt jelent), a laktóz
(tejcukor; a tej latinul lac, a tejes lacteus) és
a maltóz (malátacukor**). A poliszacharidok,
például a cellulóz és az amilóz végzõdése
is hasonló. (Az "amil" a keményítõt jelentõ
latin
amylum-ból ered, a növényi sejtekbõl
elõállított cellulózt a cellulákról,
"kis sejtek"-rõl nevezték el.) A fáma szerint Szent-Györgyi
Albert az általa elõállított új
vegyületet, amely hasonlított a cukrokra, elõször
ignose-nak
("ismeretlen cukor"-nak) nevezte el. A felfedezésrõl beszámoló
cikket visszautasították a vegyület komolytalan neve
miatt. Szent-Györgyi ekkor a Godnose ("Isten tuggya cukor")
nevet választotta. A második visszautasítást
követte a hexuronsav elnevezés, amely késõbb
aszkorbinsavra változott.
Ólomcukor
Az ólom(II)-acetáttal, amelyet édes íze
miatt ólomcukornak neveznek, a rómaiak és késõbb
más népek is bort édesítettek. Ólomedényben
forralt szõlõlével édesítõszert,
sopát
állítottak elõ. A módszert még a XIX.
században is alkalmazták.2 A
sopának azonban – mai tudásunk szerint – kínos mellékhatásai
lehettek, többek között értelmi károsodást
és köszvényt okozhatott.
Basilius Valentinus3 a középkorban így ír az ólomcukor elõállításáról:
Jegyezd meg, hogy a kalcinált ólomra [ólom-oxidra] öntött, tiszta, desztillált ecet vízfürdõn melegítve teljesen elveszíti savasságát és olyan édes lesz, mint a cukor. Ha ezután két vagy három rész ecetet ledesztillálsz és a maradékot pincébe teszed le, gyönyörû, fehér követ kapsz, amely átlátszó, mint a kristály.Ki hitte volna, hogy a szépséges, édes anyag mérgezõ? És honnan tudjuk, hogy valami édes? Eddig még nem készült "édességmérõ", ezért ízlelésünkre kell hagyatkoznunk. A középkorban mindennapos gyakorlat volt az anyagok kóstolgatása. A cukorbajra például a vizelet édes ízébõl következtettek.
A cukorgyártás egyik édes mellékterméke,
a melasz neve a latin mellaceum szóból származik,
amely erjesztett szõlõlevet jelent. A latin kifejezés
a mel – méz*** – szóból
ered. A méz német megfelelõjét, a Honig
szót
az arab sarabra – innivalóra – vezetik vissza. A sarab
a középkori latinban
siropusszá alakult át
és innen került át több nyelvbe. Mivel sok arab
ital sûrû és édes, a szirup az édes, sûrû
folyadék neve lett.****
Vissza | http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/ |