Otto Frisch
(1904 - 1979)

Otto Robert Frisch 1904. október 1-jén született Bécsben. Bár művészcsaládból származott, nagynénjét, Lise Meitnert követte a fizikusi pályán. Az egyetem elvégzése után Németországban dolgozott, de 1933-ban - származása miatt - elbocsátották. Londonban és Koppenhágában (Niels Bohr intézetében) folytatta munkáját, és egyre inkább beleásta magát az atomfizikába, különsen a neutronfizikába.

1939 decemberében Lise Meitner, aki akkor már Stockholmban élt, arról tájékoztatta az odalátogató Frischt, hogy Otto Hahn és Fritz Strassmann vizsgálatai arra utalnak: a lassú neutronokkal bombázott uránban maghasadás játszódik le. Hahn és Strassmann ugyanis felfedezte Berlinben, hogy a neutron és az uránatommag ütközésekor többek között bárium is keletkezik. Frisch és Meitner értelmezte a folyamatot és megbecsülte a leadott energiát. Ők használták először a maghasadás (fission) szót is a jelenség leírására. Frisch visszatért Koppenhágába, ahol hamarosan képes volt a hasadási reakciókban keletkező fragmentumok izolálására.

Frisch a II. világháború alatt Angliában dolgozott, ahol kimutatta, hogy az urán hasadáskor olyan láncrekció játszódhat le, amely - urán-235-öt használva - nagy rombolóerejű fegyver előállítására használható.

Forrás: http://www.atomicarchive.com/Bios/Frisch.shtml


Naptár