Válasz:
A borospalackok lezárására a múltban (XVII
sz.vége) bôrdarabot használtak, amit valószínûleg
madzaggal, vagy bôrcsíkkal kötöttek az üveg
szájára. Akkoriban a palackok formája inkább
buborék, illetve hagyma alakú volt. A borosüveg a mai
hosszúkás formáját a parafadugó elterjedésével
egyidejûleg kapta. Mivel a dugó csak akkor zár tökéletesen,
ha nedves marad, az üvegeket fektetve kell tárolni. Viszont
a buborék alakú palackot igen nehéz fektetve stabilan
elhelyezni.
Parafadugót a XVIII sz. eleje óta használnak.
Elsõként Pierre Perignon alkalmazta a pezsgôs üvegek
lezárására. A dugót kendermadzaggal, késôbb
ónhuzallal rögzítette. A champagne-i pincében
voltak egerek is, amik kirágták a parafadugót, ezért
Perignon viasszal vonta be a palackok száját.