Kérdés: A túrót
és a sajtot hasonló technikával gyártják. A sajt túróból készül. Igaz-e,
hogy sajtból is lehet túrót készíteni? Esetleg tej vagy víz hozzaadásával?
Válasz: A
túró is sajtféle, friss sajt (érlelés nélküli). A túró is sajtféle, friss
sajt (érlelés nélküli). A tejipari technológia során azonban lényeges különbségek
vannak. A tejből kiindulva különböző tejtermékek (kefír, joghurt, savó,
túró, sajt,vaj, tejszín) készíthetők, különböző segédanyagok, kultúrák
hozzáadásával, vagy azok nélkül a tej saját tejsavbaktériumaival. DE különbség
nemcsak ezekben, hanem az érlelés megléte és hosszában is van. Mivel a
sajtok érési folyamata során a fehérje szerkezetében visszafordíthatatlan
folyamatok játszódnak le (kötések átrendeződése, megszűnése, kicsapódás,
tömörödés), ami a kívánt tejtermék állagát adja (lágy vagy kemény sajt),
ezért nem megfordítható a folyamat. Egy felvert tojásfehérje (kemény
hab) sem lesz soha olyan géles állagú, mint mikor feltörjük a tojást (max.
összeesik és vízszerűen elfolyósodik a habszerkezet), és bizony egy öregember
sem kerülhet csecsemőkorba, legalábbis a tudomány mai állása
szerint.
Bézike
Vissza a kérdésekhez