Kérdés: A lõfegyverekbõl kilõtt golyók hangsebességnél gyorsabban mennek. Miért nincs hangrobbanás kilövéskor és akkor,
amikor becsapódik a golyó?


1. válasz: A legtöbb lõfegyverbõl kilõtt golyó sebessége 800-900 km/h körül van. A hangsebesség körülbelül 1224km/h. Tehát nem is lehet hangrobbanás, ha egyszer az álomhatárt át sem lépik.

Rozsomák


2. válasz: Kétségtelen, hogy vannak olyan, elsôsorban maroklôfegyverek, amelyek torkolati sebessége 800-900 km/h (222-250 m/s). Ezek meglehetõsen kis teljesítményûek. A gépkarabély teljesítménye már jóval nagyobb. Például az M-16-os torkolati sebessége 930 m/s, átszámítva 3348 km/h. Ez több mint kétszeres hangsebességet jelent. Teljesítményben a gépkarabélyokat követik a mesterlövészpuskák, majd a legerôsebb puskák, a precíziós tûztámogató fegyverek, amilyen pl. a magyar fejlesztésû Gepárd. (Ezekkel már csak fülvédôben tüzelnek.)

Kiegészítés: természetesen van hangrobbanás akkor, amikor a golyó elhagyja a csövet. Ez okozza a lövés dörejét. És ezért is gyártanak úgynevezett "subsonic"-us lövedékeket is, amelyeket kifejezetten hangsebesség alatti mûködésre terveztek. Az ilyen töltény, hangtompítóval együtt, tökéletes zajtalanságot jelenthet. (Kivéve persze Magyarországot. Mindkét dolog tiltott.)
Becsapódáskor nincs hangrobbanás. Csak egyszer van hangrobbanás, a kilövéskor.

Csikós DávidVissza a kérdésekhez