Kérdés: Milyen erõ hatására vág a kés például kenyérszeletelés közben? Ha csak "belenyomni" próbáljuk, akkor nem vág. Mi a szerepe a vágásban a súrlódásnak?

Tekes Csaba


Válasz: A fûrész fogai, a kés éle – oldalirányú mozgatás esetében – egyszerre több helyen roncsolják az anyagot, az eszköz mozgatásának irányában. Hogy ez a sokszor periodikusan ismétlõdõ oldalirányú roncsolás (elõre-hátra mozgatom a kést vagy a fûrészt) mennyivel hatékonyabb, mint az a roncsolás, amely az anyag felületére merõlegesen gyakorolt nyomás hatására következik be, attól függ, hogy milyen a kés vagy a fûrész éle és milyen a vágandó anyag szerkezete.

Ha a kést oldalirányban mozgatom, akkor egyszerre nyomom bele az anyagba, s roncsolom közben az anyag szerkezetét erre merõlegesen. Az is lényeges lehet, hogy mozgatással (dinamikusan) nagyobb erõhatást tudok gyakorolni, mint statikusan. Például nem mindegy, hogy egy követ odanyomok-e a falhoz, vagy odavágom hozzá.

Horányi Gábor



Vissza a kérdésekhez