Keverékek hõmérséklete
Részlet
Philosophical Transactions, 6/II, 17
(in: William Francis Magie: A Source Book in Physics, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 1963)
Vettem egy
jó lenmagolajos hõmérõt, amelyet kis osztásokkal
láttam el; nem az osztásközök voltak egyenlõk,
hanem a csõ különbözõ részein kijelölt
térfogatok, ahogy minden hõmérõt skálázni
kellene. Vettem két azonos alakú, azonos térfogatú,
körülbelül egygallonos, vékonyfalú ónedényt.
Ezután (minden próbánál ügyelve arra,
hogy az edények hidegek legyenek, mielõtt víz kerül
beléjük, és az az edény, amellyel a forró
vizet mértem, jól felmelegedjen) egymás után
egy, két, három stb. rész forrásban lévõ
vizet töltöttem az edényekbe, a többi víz
hideg volt; végül az edénybe öntött összes
víz forró volt; minden esetben a vízbe merítettem
a hõmérõt, megfigyeltem, milyen osztásig emelkedett,
s minden próbát a legnagyobb pontossággal végeztem.
A hideg vízbe merített hõmérõ állásából
kiindulva azt tapasztaltam, hogy ettõl a jeltõl számított
emelkedése, vagy az olaj tágulása, pontosan arányos
volt a keverékben lévõ forró víz mennyiségével,
vagyis a hõ fokával.
| Vissza | http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/ |