Bélbe töltött, hőkezelt termékek gyártásának minőségi
és élelmiszer-biztonsági elemzése
|
|
|
|
1.
Üzemirányítás
|
magas teremhőmérséklet | mikrobák szaporodása | mérés, rendszeres ellenőrzés (Check-lista) |
gyártási és személyi higiénia megsértése | anyag, termék szennyeződése, szennyezettség terjedése | ||
személyes tárgyak az üzemben | idegen tárgy bekerülése a termékbe | ||
2.
Húsipari nyersanyagok átvétele
|
maradványanyagok jelenléte | egészségre ártalmas anyag jelenléte a termékben | higiéniai és minőségi követelmények rögzítése,átvételi ellenőrzés |
nem megfelelő mikrobiológiai állapot | nagy kezdeti csíraszám, termékhiba | ||
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | ||
nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
nem megfelelő kivágás, osztályozás | termékhiba | ||
3.
Húsipari anyagok tárolása
|
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | mérés, ellenőrzés |
nagy páratartalom | mikrobák szaporodása | ||
nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
nem megfelelő fizikai körülmény | anyagok szennyeződése | ||
hosszú tárolási idő | mikrobák szaporodása, minőségromlás | betárolási idő jelölése, sorosság betartása | |
4.
Nem húsipari összetevők tárolása
|
egészségre káros anyag jelenléte | a termék szennyezése | Minőségi követelmények megállapítása, rögzítése szerződésben, átvételi ellenőrzés |
nem megfelelő mikrobiológiai állapot | a termék szennyezése | ||
nem megfelelő jellemzők (kémiai, fizikai, technológiai) | mikrobák szaporodása, termékhiba | ||
5.
Nem húsipari összetevők tárolása
|
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | Tárolási körülmények ellenőrzése |
nem megfelelő hőmérséklet | termékhiba | ||
nem megfelelő páratartalom | mikrobák szaporodása, termékhiba | ||
nem megfelelő fizikai körülmény | a termék szennyezése, termékhiba | ||
6.
Segédanyagok átvétele
|
nem engedélyezett anyag | a termék szennyezése | Higiéniai és minőségi követelmények megállapítása, rögzítése szerződésben , átvételi ellenőrzés |
nem megfelelő mikrobiológiai állapot | a termék szennyezése | ||
nem megfelelő típus, méret, minőség | termékhiba | ||
7. Segédanyagok tárolása | nem megfelelő hőmérséklet páratartalom, fizikai körülmény | termékhiba | Tárolási körülmények ellenőrzése |
8. Húsipari anyagok előkészítése (előaprítás, előfőzés stb. ) | nem megfelelő késélesség, vágószerkezet | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés, vágószerkezet ellenőrzése hőmérséklet mérése, stb. |
nem megfelelő főzési idő, hőmérséklet stb. | mikrobák túlélése, termékhiba | ||
9. Nem húsipari összetevők előkészítése | pl. csomós fűszer stb. | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés |
10.
Összetevők ki- ill. összemérése
|
nem megfelelő anyag kimérése | egészségre káros termék, termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés |
hibás illetve nem pontos mérés | egészségre káros termék, termékhiba | Mérlegek hitelesítése, ellenőrzés, adattároló mérleg alkalmazása | |
11.
Kutterezés
|
nem megfelelő késélesség | termékhiba | Késcsere szabályozása |
nem megfelelő adagolási sorrend, sebesség, idő stb. | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | |
magas ill. nem megfelelő hőmérséklet | mikrobák szaporodása, termékhiba | Hőmérséklet mérése, hőmérő kalibrálása, önellenőrzés | |
12.
Keverés
|
nem megfelelő adagolási sorrend, keverési idő | termékhiba | Műveleti előírás önellenőrzés |
magas ill. nem megfelelő hőmérséklet | Hőmérséklet mérése, hőmérő kalibrálása, önellenőrzés | ||
13. Töltés előtti várakozás | túl hosszú idő | mikrobák szaporodása | Termelés szervezése, sorosság betartása |
nem megfelelő körülmény | az anyag szennyeződése | Körülmények betartása | |
14. Bélelőkészítés | nem megfelelő technológiai paraméterek | termékhiba | Műveleti előírás önellenőrzés |
15.
Bélbe töltés
|
nem megfelelő bél- és klipsztítus | termékhiba | Megfelelő típus kiválasztása |
nem megfelelő zárás | utófertőzés, termékhiba | Zárás ellenőrzése | |
nem megfelelő feszesség | termékhiba | Műveleti előírás, önellenőrzés | |
16. Botra szedés, keretre rakás | nem megfelelő felrakás | termékhiba | Műveleti előírás
önellenőrzés |
termékfelület szennyezése | termékhiba | ||
17.
Pihentetés
|
magas hőmérséklet | mikrobák szaporodása | Körülmények biztosítása |
alacsony hőmérséklet | termékhiba | ||
túl hosszú időtartam | mikrobák szaporodása | Termelés szervezése, sorosság betartása | |
túl rövid időtartam | termékhiba | ||
18. Füstölés | nem megfelelő paraméterek | termékhiba | Műveleti előírás, ellenőrzés, paraméterek szabályozása |
19.
Hőkezelés (főzés)
|
alacsony végső maghőmérséklet és/vagy rövid időtartam | mikrobák túlélése | Paraméterek helyes megállapítása, mikroprocesszoros vezérlés, számítógépes adatrögzítés, ellenőrzés |
magas végső maghőmérséklet és/vagy rövid időtartam | termékhiba | ||
20. Visszahűtés | magas végső maghőmérséklet | mikrobák szaporodása | Műveleti előírás, ellenőrzés, programvezérlés |
nem megfelelő paraméterek | termékhiba | ||
21. Hűtőtárolás
|
magas hőmérséklet és/vagy hosszú tárolási idő | mikrobák szaporodása | Hőmérséklet és körülmények ellenőrzése, jelölés, sorosság betartása |
nagy páratartalom | minőségromlás | ||
nem megfelelő körülmény | minőségromlás | ||
22.
Jelölés
|
helytelen dátum | minőségromlás, mikrobák elszaporodása | Dátumozási előírás betartása |
nem megfelelő tartalmú címke | egyedi esetekben megbetegedés | Helyes termékcímkék tervezése | |
23. Kimérés, szállítási csomagolás | meleg termék ládázása | mikrobák elszaporodása, minőségromlás | Műveleti előírás, önellenőrzés |
termékek gondatlan kezelése, ládázása | minőségromlás | ||
24. Szállítás | nem megfelelő tisztaságú, hőmérsékletű jármű | a termék szennyezése, mikrobák szaporodása | Műveleti előírás, ellenőrzés |
nem megfelelő betárolás | minőségromlás |
Vissza a tartalomjegyzékhez |