Élelmiszer-kémia és élelmiszer-ipari technológia  


Élelmiszer-ipari, élelmiszer-technológiai írások,
előadások, érdekességek

 
  Élvezeti szerek és üdítőitalok ipara
  Bor - Sör - Kávé
  Hús-, hal- és baromfifeldolgozó ipar
  Növényolajipar
  Tejipar
  Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó ipar
 
  Egyéb írások

Élvezeti szerek és üdítőitalok ipara

Bor

  A bor készítése és kezelése

  Kovács Zsuzsanna: Borok szerves komponenseinek vizsgálata

  Restoring The King of Wines - Tokaj Wine Region Revives

Angol nyelvű összefoglaló tanulmány a tokaji borról.


Sör

  A búzasör és készítésének alapjai

  A sör készítése
 

Kávé

  A kávé

Érdekes információk a kávé történetéről, kémiai összetételéről, valamint a kávégyártás technológiájáról.
 

Hús-, hal- és baromfifeldolgozó ipar

  Dióspatonyi Ildikó: A húsfeldolgozás technológiája

  GROWTH & STRUCTURE OF MEAT ANIMALS

Az állatok növekedéséről, és a hús szerkezetéről szóló összefoglaló dolgozat.
  Animal Science
Az előadássorozat felöleli a hús összetételétől, felépülésétől kiindulva a lehetséges feldolgozási módokat is.
  Hungarian Poultry
Angol nyelvű összefoglaló tanulmány a magyarországi baromfiiparról.
  Magyar Állattenyésztési Adatbázis
Az Állattenyésztési Adatbázis a DATE Állattenyésztéstani Tanszékének szakemberei által összeállított SERTÉS, JUH, LÓ, SZARVASMARHA, BAROMFI fajokról tartalmaz információkat. A szerveren a fajokra jellemző általános leírások, a hazai és külföldi helyzet ismertetése mellett tenyésztési információk, üzemi adatok és fajtákra jellemző termelési paraméterek találhatók.
  The Golden Egg of Hungarian Poultry
Angol nyelvű össszefoglaló tanulmány a libamájról.
  Kozák János: A baromfitartás környezeti feltételeinek vizsgálata az Európai Unió követelményeinek figyelembevételével
 

Növényolajipar

Corn Refining Process

Az olajos magvak feldolgozásának technológiája képekkel, folyamatábrákkal illusztrálva kerül bemutatásra.

Tejipar

A nyerstej minőségét befolyásoló tényezők és a minőség alakulása

    (Agrárkamarai Híradó, 1998 január)
Cheesemaking in Scotland - A History
A skóciai sajtkészítés - A könyv részletesen ismerteti a skóciai sajtkészítés fejlődését, technológiáját és eszközeit, berendezéseit.
CheeseNet - The Internet's cheese information resource since 1995
A "sajtok világában" a látogató megismerkedhet a különböző sajtfajtákkal, a sajtkészítéssel és mindennel ami a sajttal kapcsolatos.
Selected Figures from the Dairy Processing Handbook
Válogatás a Dairy Processing Handbook ábráiból. képeiből, diagramjaiból.
  Dairy Science and Technology
A kanadai Guelph egyetem oldalain sok hasznos információt talál a látogató a tejipari technológiákkal, az egyes termékekkel azok kémiai, mikrobiológiai összetételével kapcsolatban. Az oldalak ábrákkal, mikroszkópos felvételekkel, diagramokkal valamint számolási példákkal segítik az olvasókat.


Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó ipar

  Dióspatonyi Ildikó: A zöldség- és gyümölcsfeldolgozás technológiája

  Drying Food

Angol nyelvű tanulmány az élelmiszerek szárításáról
 

Egyéb írások

  Nutrition and Food Management

Az oldalakon az egyes élelmiszeripari technológiai műveleteket valamint az egyes élelmiszeripari nyersanyagok és késztermékek sok-sok képpel, magyarázó ábrával illusztrálva kerülnek bemutatásra. Az oldalak nagy előnye, hogy további linkeket valamint hivatkozásokat tartalmaz a témában online vagy nyomtatott formában megjelent cikkekre.
  James F. Steffe: Rheological Methods in food process engineering
A fenti címen mindenki számára elérhető Steffe reológia könyvének második kiadása.
Vissza a lap tetejére