Ph.D.-tézisek a Kertészeti Egyetemen
Doktori összefoglalók

 

Varró Györgyné

Fehérje alapú adalékanyagok összetétele és technofunkcionális tulajdonságai
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1994.
 

Kísérleti munkánk során az élelmiszeriparban legnagyobb volumenben felhasznált fehérjeadalékok fizikai-kémiai jellemzőit tanulmányoztuk. Két növényi eredetű (szójafehérje) és négy állati eredetű (tojás- és tejfehérje) alapú adalékanyagot használtunk vizsgálatainkhoz.

Mértük a fehérjekészítmények fizikai-kémiai jellemzőit, így a:
Vizsgálatainkat kiegészítettük az oldható és nem oldódó fehérjefrakciók részletesebb elemzésével (HPLC).
Az adalékanyagok vörösáru jellegű modelltermékekben mutatott funkcionális hatásait 10 % húsfehérje helyettesítésével tanulmányoztuk. A funkcionális tulajdonságban bekövetkező változások értékeléséhez mértük a:
A mért adatok matematikai statisztikai értékelésével összefüggéseket kerestünk az adalékok fizikai-kémiai jellemzői és a modelltermékek funkcionális tulajdonságváltozásai között. Olyan értékelési módszereket alkalmaztunk, amelyek lehetőséget adtak:
Eredmények

 
Vissza a lap tetejére