Ph.D.-tézisek a Kertészeti Egyetemen
Doktori összefoglalók

 
 

Szabó Tiborc:
A magyarországi borpiac építésének néhány stratégiai kérdése
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1996
 

Értekezésem személyes megfigyelések, adatgyűjtések és tanulmányutak tapasztalatai alapján készültek.

Elismert szakemberek véleményének megismerése érdekében interjúkat készítettem.

Modellt alkottam a borgazdasági ágazat kialakulásának lehetséges útjairól. A háromszög modell segítségével leírtam a kialakulatlanság, az ágazat művelésére alkalmatlan környezet, a fejlett borkultúra kialakulása, az igényvezérelt helyzet és az információ vezérelt helyzet mozgató erőinek hatásait.

Vizsgáltam az italfajták funkció-konkurenciáját, valamint koordináta-rendszer jellegű ábrát készítettem az italok pozicionálásához. Az ábrán egyszerre lehet figyelembe venni és ábrázolni az italfajtákat víz-alkohol összetétel és cukortartalom szerint. Sorrendiséget állapítottam meg az italfajták között annak alapján, hogy milyen mértékben tesznek eleget egyes alapfunkcióknak (szomjúságérzet megszüntetése, alkoholtartalom, édes-zamatos ízek nyújtása). Összegyűjtöttem a figyelembe veendő szempontokat az Ishikawa diagram borászati szemléletű megszerkesztéséhez.

Bemutattam a magyar borgazdaság jelenlegi helyzetét, adatokat és ábrákat közöltem a bor és a konkurens alkoholtartamú italok fogyasztásának alakulásáról, a borexport és a borimport alakulásáról.

Pareto eloszlás és ABC analízis segítségével határoztam meg a magyar borexport jelentősebb relációit és ezek közül a Németországba irányuló kivitel javításához tettem javaslatokat, készítettem stratégiát.

SWOT elemzést készítettem a magyar borgazdaság erősségeiről, gyengeségeiről és figyelembe veendő veszélyekről, lehetőségekről.

A marketing mix (4P modell) alkalmazása útján tettem javaslatokat a borászati marketing munka javítására.

Tanulmányutam tapasztalatainak felhasználásával leírtam az elzászi Wolferger szövetkezeti pincészet működését, marketing aktivitását. Az esettanulmányból kiemeltem a magyar viszonyok között is alkalmazható elemeket. "Kisüzemi szőlőtermesztés-nagyüzemi borászat pinceszövetkezeti formában".

Tanulmányoztam a Hegyfokvin Kft tevékenységét, kereskedelmi munkájukat és olyan üzleti filozófiát, valamint szlogent alakítottam ki számukra, ami figyelembe veszi működésük sajátosságait. "Mi megtaláljuk az Ön borát!"
 
 
 

Vissza a lap tetejére