| Ph.D.-tézisek a Kertészeti Egyetemen |  | 
Stummer Ildikó
Az elmúlt évek társadalmi-gazdasági változásai a húsvertikumban is erőteljesen éreztették hatásukat, melynek következtében a húsipar gazdálkodási pozíciói jelentősen romlottak. A hazai húsvertikum versenyképességének fenntartása és fokozása az élelmiszer-gazdaságban és a nemzetgazdaságban betöltött szerepének megőrzése miatt stratégiai fontosságú.
Dolgozatomban a magyar húsipar mai helyzetét és versenyképességét vizsgáltam. A húsvertikum elemzésére Magyarországon elsőként alkalmaztam Porter négytényezős versenyképesség modelljét, melyet alkalmasnak találtam a versenyképességre ható valamennyi tényező rendszerbe foglalására. Munkám során megállapítottam, hogy a versenyképesség fejlesztése komplex feladat, amely egyidejűleg jelenti az erőforrások színvonalának javítását, a belföldi piac építését, a vállalati szerkezet átalakítását, továbbá a húsiparhoz kapcsolódó nemzetgazdasági területek modernizálását.
A húsipar versenyelőnyeit és versenyhátrányait a következőkben foglalom össze:
|  |  | 
| - nagy termelési hagyományok | - csökkenő állatállomány | 
| - megfelelő takarmánytermelési háttér | - alacsony kapacitás kihasználás | 
| - a fejlett országok színvonalának megfelelő kapacitások | - a vágóállat termelés és feldolgozás közti aszinkron | 
| - viszonylag olcsó munkaerő | - szakosodás hiánya | 
| - a szakképzettségi szint magas színvonala | - a vállalatok tőkehiánya | 
| - a belföldi piacon kialakuló verseny | - alacsony színhúskihozatal | 
| - exportorientált kereskedelmi tevékenység | - kormányzati szintű ágazati stratégia hiánya | 
| - piaci tapasztalatok
 - egyes magyar termékek kedvező imázsa | - az agrárinformációs és szaktanácsadási rendszer
nem megfelelő színvonala | 
Versenyelőnyeink fenntartása és fokozása érdekében a húsipar előtt álló legfontosabb tennivalókat az alábbiakban foglalom össze:
1. Napjainkban a vágóállat-termelés nagyarányú visszaesése és ingadozása miatt a húsipar alapanyag-ellátása nem tekinthető stabilnak. A húsipar megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal való ellátásához a hazai állattenyésztés előtt álló legfontosabb feladatok:
4. A műszaki-technológiai színvonalat tekintve a magyarországi húsipari vállalatokra heterogenitás jellemző. Az elmúlt évtizedekben végrehajtott beruházások és rekonstrukciók eredményeként túlzott kapacitásokkal rendelkezünk.
5. Az elmúlt években nagymértékben csökkent a sertés- és marhavágó kapacitás kihasználása, a versenyképességet tovább rontotta a vágóállat termelés és feldolgozás területi elhelyezkedése közti tartós aszinkron. Az Európai Unióban az állattenyésztés fokozatos koncentrációját figyelhetjük meg. Megítélésem szerint a magyar húsipar biztonságos és jó minőségű nyersanyag hátterét elsősorban a közepes és a nagyméretű állattartó telepek tudják biztosítani.
6. Az előzőekben már említett és a továbbiakban említésre kerülő feladatokat elsősorban a tőkeerős húsipari vállalatok tudják megvalósítani, így a jövőben a vállalati pénzügyi források bővítési lehetőségeit is újra kell gondolni. Nagy szerepe lehet ebben a húsipari vállalatok tőzsdére kerülésének.
7. A húsipari vállalatok költségeinek növekedése és az exporttámogatások csökkentése az ágazat jövedelem-termelésének csökkenéséhez vezetett.
8. A belföldi piacon problémát jelent a húsfogyasztás visszaesése. A húsfogyasztás szerkezetében megítélésem szerint a baromfihús arányának növekedése, a sertéshús stagnálása és a marhahús csekély mértékű emelkedése várható. A fogyasztói igények differenciálódása miatt a vállalatok a magas és az alacsony árfekvésű húskészítmények piacának bővülésére egyaránt számíthatnak.
9. A külpiaci értékesítés lehetőségeit tekintve, véleményem szerint a jövőben fokozni kell az Európai Unió országaiba irányuló kivitelt, melynek során figyelembe kell venni, hogy az Európai Unió piacain az erősen támogatott termékekkel kell versenyeznünk, ezért csak a magas feldolgozottsági fokú vagy különleges minőségi igényeket kielégítő termékekkel lehetünk versenyképesek.
Az Európai Unió piaca mellett nem mondhatunk le a volt KGST-országok, elsősorban a FÁK piacairól sem, mivel ezen piacokon számos előnnyel és hátránnyal rendelkezünk, melyeket a következőkben foglalhatunk össze:
|  |  | 
| - élelmiszerhiány a térség piacain
 - földrajzi közelség | - csökkenő fizetőképes kereslet a térség országaiban | 
| - a magyar termékek kedvező imázsa | - a konvertibilis fizetőeszköz hiánya | 
| - a fejlett országokkal kell versenyeznünk, amely
ösztönzi a termékek minőségjavítását | - a hazai vállalatok tőkehiánya miatt a közvetítő
kereskedelem megjelenése | 
| - a hazai szállítók jól ismerik a piacot | - a fejlett országok erősen támogatják a térségbe
irányuló termékkivitelt | 
|  | - korrupció veszélye | 
10. A húsipar és a mezőgazdaság kapcsolatában a végtermékben való gondolkozást kellene előtérbe helyezni, a végterméken maximalizálható jövedelem elérésével; amelyet a vertikum bármely szereplőjétől kiinduló részleges vagy teljes tőkeintegrációval lehetne megvalósítani.
A tulajdonosi integráció alapanyagtermelőktől való kiindulását a jelenlegi privatizációs megoldások nem teszik lehetővé, mivel nem segítik elő a mezőgazdasági termelők élelmiszeripari tulajdonhoz jutását. A mezőgazdasági tulajdon meglehetősen elaprózódott, tőkeerő tekintetében viszont a húsipar egyre inkább koncentrálódik, melynek következtében a mezőgazdasági termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek Ennek megakadályozására a termelők szövetkezetekbe tömörülését tartanám célszerűnek, hogy jobban tudják érdekeiket érvényesíteni.
A húsipari vállalatoknak az eddiginél tudatosabban kell felvállalniuk az integrátor szerepét a vertikumon belül.
11. A jövőben a húsfogyasztás már említett változásai miatt a kereskedelemnek nagyobb figyelmet kell arra fordítania, hogy termékszerkezetét a differenciált fogyasztói igényekhez igazítsa.
A kereskedelmi cégeknek modern, vevőorientált eladói magatartást kell megvalósítania.
A jövőben véleményem szerint a kereskedelemben is felértékelődik a marketing szerepe a piaci résztvevők számának gyors növekedése miatt A tőkeerős, a változásokra gyorsan reagáló kereskedelmi cégek lehetnek leginkább versenyképesek.
12.A húsipar a háttéripari kapacitás és a szolgáltató-infrastruktúra megfelelő színvonalra fejlesztése nélkül nem tud versenyképes termékekkel piacra lépni. Szükségesnek tartom a logisztikai infrastruktúra kiemelt fejlesztését, a meglévő úthálózat korszerűsítését és bővítését. További fejlesztést igényel az agrárinformációs rendszer, melynek első lépése az agrárstatisztikai törvény megalkotása.
13. A húsipar versenyképességének fenntartása és fokozása csak a kormányzati szervek aktív szerepvállalásával valósítható meg, melyhez az eddiginél sokkal tudatosabban és egyértelműbben kell meghatározni, hogy a húsiparra rövid és hosszú távon milyen szerep hárul a magyar nemzetgazdaságban.
14.
A versenyképesség fokozása szempontjából alapvető az információs rendszer
fejlesztése. A vertikum szereplői megfelelő információk ismeretében tudnak
jó gazdasági döntéseket hozni. A húsipar versenyképességére ható tényezők
elemzésén túl az információs rendszer fejlesztéséhez kívántam hozzájárulni
a sertésvertikum ökonometriai modellezésével. A neuron hálózatos modellek
gazdasági alkalmazása újszerű kezdeményezés, mivel erre a területre vonatkozó
vizsgálatokkal nem találkoztam a szakirodalomban. A neuron hálózatok alkalmazásától
hasonló eredményeket vártam, mint a hagyományos, regressziószámításon alapuló
módszerektől. Előzetes feltételezésem beigazolódott, mivel a neuron hálózatokkal
kapott eredmények nagy hasonlóságot mutattak a regressziószámítással kapott
eredményekkel.
 
A neuron hálózatos modellek a jövőben az alábbi változásokkal fejleszthetők tovább:
Véleményem szerint a neuron hálózatos modellek
a jövőben hatékony döntéselőkészítő módszerré válhatnak, hozzájárulva ezzel
az agrárinformációs rendszer továbbfejlesztéséhez. A szabályozórendszerek
kiegyenlítettebb működését követően ez a módszer nagyobb biztonsággal lesz
alkalmazható a gazdasági folyamatok előrejelzésére.
 
 
| Vissza a lap tetejére |