Kiskó
Gabriella
Fűszerek
penész-szennyezettségének vizsgálata gyors módszerekkel
Kertészeti
és Élelmiszeripari Egyetem, 1998
A penész
szennyezettség jelentős minőségi paramétere mind a fűszereknek, mind más
élelmiszereknek. A penészgombák jelenléte feldolgozott élelmiszerekben
nem megfelelő nyersanyagra, a feldolgozás alatti rossz higiénés viszonyokra
és/vagy nem megfelelő tárolásai körülményekre utal. A termék valódi, teljes
penész biomassza tartalma — mintegy minőségi indexet szolgáltatva — tájékoztatást
nyújthat a nyersanyag mikológiai minőségről. Ezért vizsgálataim célja egy
olyan új, gyors, roncsolás és vegyszermentes kimutatási technika kidolgozása
volt, amely alkalmas az élő és holt penész biomassza együttes kimutatására.
Munkám során vizsgáltam a rendelkezésemre álló hagyományos és gyors mikrobiológia,
immunológiai és kémiai módszerek alkalmazhatóságát. Ezen módszerek között
kerestem azt, amely alkalmas a NIR készülék kalibrálására. Összefüggést
kerestem a termékek NIR spektruma és penésztartalmuk között. A vizsgálatok
eredményei és az azokból levonható következtetések az alábbiakban foglalhatók
össze:
-
A hagyományos élő penész szám meghatározás nem megfelelő minőségi indexe
a termékek és nyersanyagaik penész-szennyezettségének megítélésére.
-
A Howard módszer csak korlátozásokkal alkalmazható, sok szubjektív hibára
ad lehetőséget. A vizsgálatot kellő biztonsággal csak begyakorlott, morfológiában
jártas személy tudja elvégezni.
-
A fluoreszkáló festékek alkalmazása megkönnyíti a penészfonalak mikroszkópos
meghatározását. A festés csak a felismerését segíti, azoknak nyújt előnyt,
akik a penészcsomók és növényi részek jellegzetes tulajdonságait alaposan
ismerik.
-
A DEFT módszer kvantitatív meghatározásra, a Howard módszer kiváltására
jelenlegi állapotában nem megfelelő; azonban a nagy penészszámú minták
gyors kiszűrésére alkalmas. Jelentősége lehet a jelenlét hiány vizsgálatoknál,
ahol csak az érzékelési határ feletti penész-szennyezettség tényének megállapítása
a cél, nem a pontos mennyiségi meghatározás.
-
MEM módszerrel az élőpenészszám meghatározás jelentősen: gyorsabban elvégezhető,
mint a hagyományos szélesztéses módszerrel. A korábbi 3-5 napos várakozással
szemben már a mintavételt követő napon információt kapunk a termék élőpenészszámáról.
A módszer gyorsasága, érzékenysége és pontossága lehetőséget teremt a sokkal
gyorsabb és hatékonyabb minőségellenőrzésre, minősítésre.
-
Az Aspergillus és Penicillium nemzetségek kimutatására alkalmas
ELISA megbízható, érzékeny és gyors kvantitatív módszer. A szennyezettség
életképes penészek hiánya esetén is kimutatható. Az A/P ELISA teszt felhasználható
a fűszerpaprika minőségének igazolására, mivel az Aspergillus és
Penicillum
törzsek dominánsak a termékben. Az ELISA eredmények pontossága tovább javítható
más (pl. Mucor/Rhizophus) ELISA tesztek alkalmazásával. Ezek alkalmazása
azonban csak akkor megfontolandó, ha penész szennyezettség történeti hátterének
felderítése a cél. A penész szennyezettség meghatározása besugárzott illetve
ismeretlen módon csíraszegényített minták esetén is lehetséges.
-
Az ergoszterin jó markernek tűnik a fűszerpaprika penésztartalmának jellemzésére,
mivel jelen van a szennyező penészflórában, s nem található meg a fűszernövényben,
továbbá megbízhatóan és gyorsan kimutatható HPLC-s módszerrel. Habár az
ergoszterin tartalom függ a fertőzést okozó penész fajok minőségétől, kimutathatósága
mégis mindig penész jelenlétére utal. Az ergoszterintartalom változása
követi a penészbiomassza változását. Ugyanis ha alacsony ergoszterin tartalmat
mérünk, az egészséges alapanyag használatára utal. Viszont magas ergoszterin
szint penésszel szennyezett nyersanyagot jelez. A módszer besugárzott mintákban
is megbízhatóan jelzi az ergoszterin jelenlétét.
-
A NIR technika ígéretes eszköz a fűszerpaprika penész-szennyezettségének
meghatározására. Bár a különbségek a kis és nagy mértékben szennyezett
őrlemények spektrumai között kicsik és komplexek, összefüggésben állnak
a minták penészbiomassza tartalmával. A méréstechnika nagyon gyors elemzést
tesz lehetővé. Egy mérés kb. 1 percet vesz igénybe, s az adott komponens
meghatározásához kifejlesztett összefüggések segítségével az eredmény azonnal
rendelkezésre áll. Az analízis vegyszert nem igényel, tehát környezetkímélő.
A mérést követően a minta eredeti állapotában, roncsolás mentesen visszanyerhető.
A NIR technika — hasonlóan a mikroszkópos, ELISA és ergoszterin vizsgálatokhoz
— képes az inaktiválódott penészek kimutatására. A kvantitatív analízis
alkalmas a minták szennyezettségi szintenkénti elkülönítésére, a minták
osztályozására. Meg kell azonban jegyezni, hogy a minősítést célszerű tájegységenként
(országonként) kialakított paraméterek alapján végezni. A minták kvantitatív
értékelése a kialakított modell instabilitása miatt nem megbízható.
-
Mind az ergoszterin vizsgálatnak, mind a NIR vizsgálatnak jelentős szerepe
lehet a fűszergyártás mikológiai minőségbiztosításában.