Ph.D.-tézisek a Kertészeti Egyetemen
Doktori összefoglalók

 

Kiskó Gabriella

Fűszerek penész-szennyezettségének vizsgálata gyors módszerekkel
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1998

 

A penész szennyezettség jelentős minőségi paramétere mind a fűszereknek, mind más élelmiszereknek. A penészgombák jelenléte feldolgozott élelmiszerekben nem megfelelő nyersanyagra, a feldolgozás alatti rossz higiénés viszonyokra és/vagy nem megfelelő tárolásai körülményekre utal. A termék valódi, teljes penész biomassza tartalma — mintegy minőségi indexet szolgáltatva — tájékoztatást nyújthat a nyersanyag mikológiai minőségről. Ezért vizsgálataim célja egy olyan új, gyors, roncsolás és vegyszermentes kimutatási technika kidolgozása volt, amely alkalmas az élő és holt penész biomassza együttes kimutatására. Munkám során vizsgáltam a rendelkezésemre álló hagyományos és gyors mikrobiológia, immunológiai és kémiai módszerek alkalmazhatóságát. Ezen módszerek között kerestem azt, amely alkalmas a NIR készülék kalibrálására. Összefüggést kerestem a termékek NIR spektruma és penésztartalmuk között. A vizsgálatok eredményei és az azokból levonható következtetések az alábbiakban foglalhatók össze:


 
Vissza a lap tetejére