Kecskés Attila:
A húsipar versenyképessége az Európai
Unió piacán
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1995.
A táplálkozásnak az ember egészségére
és teljesítőképességére gyakorolt
befolyása tudományosan bizonyított, és a gyakorlat
által is megerősített tény. Az evés
és ivás már nem csupán létfenntartást
jelent, hanem az élet egyik nagyon fontos minőségi
összetevőjévé vált. Mindezt az élelmiszereket
előállítóknak és forgalmazóknak
világosan látniuk kell.
A vállalatoknak kereskedelmi lehetőségeik reális
megítéléséhez nem csak szűkebb, hanem
tágabb környezetüket is meg kell ismerniük. A világ
különböző társadalmi rendszerű és
gazdasági fejlettségű országaiban eltérő,
de sok tekintetben általánosítható tendenciákkal
találkozhatunk a fogyasztás terén. A nemzetközi
fogyasztási tendenciákból azokat érdemes szemügyre
venni, amelyek a magyar húsexport szempontjából jelentőséggel
bírnak.
A különböző reklámhordozók közvetítésével
a nyugat-európai országok fogyasztói társadalmában
egy határozott kép alakult ki az egészséges
táplálkozásról. Ésszerű egyensúly
kialakítására törekednek az állati és
növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása
között. Ennek következtében alapvető változások
mennek végbe a közeljövőben a hús és
húskészítmények piacán.
Dolgozatom szakirodalmi áttekintést tartalmazó
részében kimutattam, hogy ezekben a változásokban
-
termelési,
-
fogyasztási,
-
szociodemográfiai
tényezők játszanak szerepet. Ezek a következők:
1.
-
az össztermelésen belül a baromfihús termelésének
növekedésével, a marha- és sertéshústermelés
csökkenésével lehet számolni,
-
Nyugat-Európában az önellátás foka több
éve 100 % feletti, a raktárkapacitások pedig végesek,
-
az EU-ban nagy hangsúlyt kap a mezőgazdasági termelés
támogatása, amit az elemzett vertikum jövedelemmegoszlása
is tükröz,
2.
-
az EU-ban egy igen magas fogyasztási nívót értek
már el a marha- és sertéshús fogyasztásában,
ami a mennyiségi növekedés felső határát
is jelentheti,
-
a baromfihús fogyasztásának folyamatos emelkedését
elősegíti a vöröshúsokhoz képest
alacsony fogyasztói ára, alacsonyabbnak vélt koleszterintartalma,
az egyöntetű minőség fokozott biztosítása,
valamint a sokoldalú felhasználhatósága,
-
a halhús néhány országtól eltekintve
nem játszik fontos szerepet a fogyasztásban, inkább
kiegészítőként, választékbővítőként
van jelen – mérsékelten növekedő súllyal
– a kínálati palettán,
3.
-
összességében stagnáló, később
csökkenő népességen belül a fiatalok aránya
tovább csökken,
-
a háztartások nagyságában változások
mennek végbe, az egy vagy két személyből álló
háztartások számaránya tovább nő,
-
a rendelkezésre álló bevételek rövid távon
stagnálnak, így az élelmiszerek és élvezeti
cikkek aránya az összfogyasztáson belül nem változik,
-
a munkát vállaló nők növekvő aránya
az élelmiszerfogyasztás és a családok étkezési
kultúrájának változását eredményezi,
-
változnak a fogyasztási elvárások az élelmiszerekkel
szemben, amit az alternatív mozgalmak felerősödése
is elősegít. Az egészséges életmód
tudatos kialakításával egy új fogyasztói
magatartásforma kialakulásának lehetünk tanúi.
Ennek következtében megnő az igény a kifogástalan
minőségű, magas feldolgozottsági fokú,
csökkentett energiatartalmú, sószegény, a friss,
vitaminokban gazdag élelmiszerek és a biotermékek
iránt. A meghatározott igények kielégítését
készek a vevők anyagiak formájában is elismerni.
Ennek a résznek összefoglalójaként megállapítottam,
hogy a felsorolt, a húsexportunkat befolyásoló hatások
alapján Nyugat-Európában inkább szűkülő,
mint enyhén bővülő kereskedelmi lehetőségekre
kell felkészülniük.
Ugyancsak nem erősítették húsiparunk exportpiaci
pozícióit az utóbbi időkben bekövetkezett
belső és külső gazdasági, gazdaságpolitikai
változások. A lezajlott változásokra vonatkozó
kutatásaim eredményei és az ezekből levonható
következtetéseim, javaslataim a következők:
1. Exportunk növekedését korlátozó
belső gazdasági tényezők:
-
A hazai vágóállat-állomány eddig nem
tapasztalt mélypontra zuhant a külső és belső
értékesítési lehetőségek hirtelen
beszűkülése, valamint a privatizáció okozta
termelési bizonytalanság együttes hatása miatt.
Az elmúlt 8 év alatt a közel 10 millió sertést
és 270 ezer marhát számláló állomány
mára 50 %-ára csökkent. Az apadás, csökkenő
ütemben, de még mindig tart. Ennek a tendenciának a
megállítását, illetve megfordítását
a kölcsönös előnyökön nyugvó vertikális
és horizontális együttműködések kialakításában
látom.
-
A jelenlegi adatokat tekintve a vágóállatok döntő
többsége az EUROP minősítési rendszer
alapján közepes minősítésű kategóriába
sorolható. Ez kimondottan kedvezőtlen, mert a referencia
országok állományának döntő hányada
jó, illetve kiváló húskihozatalú. Ez
az elérni kívánt arány megközelíthető,
illetve elérhető a hazai állományban rejlő
tartalékok felszínre hozásával. Ennek egyetlen
járható útjának tartom a fajtaspecifikus állatnevelés
és hizlalás következetes betartását.
-
A tenyésztési előírások be nem tartásának,
az állat-egészségügyi szempontból szakszerűtlen
állatnevelés velejárója az időről
időre felbukkanó sertéspestis, száj- és
körömfájás betegségek kialakulása.
Meglátásom szerint az átalakuló mezőgazdaságban
egyre növekvő szerepet kell kapnia az állattenyésztőkkel
történő rendszeres kapcsolattartásnak, továbbképzésüknek
és a szaktanácsadásnak.
-
A jövedelemmegoszlást összehasonlító elemzést
tekintve a hazai húsvertikumban nincsenek arányeltolódások.
Az árbevétel töredéke jelentkezik azonban jövedelemként
a húsiparnál, a költségek állandó
növekedése miatt. Az élelmiszeripar, és ezen
belül a húsipar, jövedelemnövekedésének
megoldását abban látom, hogy komplex vizsgálatok
alapján el kell dönteni, hogy melyek legyenek azok a termelő
egységek, amelyekre a magyar élelmiszeriparban szükség
van és melyek azok amelyeket felszámolni indokolt. Ez a fennmaradó
kapacitások jobb kihasználásához, a termelési
költségek csökkenéséhez vezet. Ezeket a
vállalatokat fokozottabban be kell vonni a kormány hitelkonszolidációs
programjába.
-
A hústermékek belföldi fogyasztásában
is — az EU-hoz hasonlóan — csökkenés következett
be. Ez a tendencia tartósnak bizonyult, hiszen a kiskereskedelem
eladási forgalma 1987-ben érte el maximumát, majd
ettől kezdve erőteljesen csökkent. Ennek okai:
-
Az infláció növekedésével párhuzamosan
az élelmiszerekre fordított kiadások nagysága
1987-től megháromszorozódtak.
-
Az állami dotáció fokozatosan csökkent.
-
Az ágazat jövedelmezősége folyamatosan romlott.
-
Ugrásszerűen emelkedtek az élelmiszerek, húsipari
termékek árai.
-
Az árak emelkedését nem követték a jövedelmek
növekedése, ami a vásárlóerő csökkenését
vonta maga után.
-
Ez az élelmiszerekre fordított kiadások csökkenésében
jelentkezett. A lakosság ezirányú fogyasztását
igyekszik mérsékelni, illetve önellátásra
törekedni.
Ezek a tényezők a húsfogyasztásban is tükröződtek.
Az 1987. Évi 81.3 kg/fő maximumhoz képest, az 1992-es
évi összes húsfogyasztás 7.6 kg-mal volt kevesebb,
ami közel az 1980-ban elért volumennek felel meg.
Fajösszetételét tekintve a sertés- és
baromfihús-fogyasztás dominanciája megmaradt, szerkezetében
pedig a tőkehústól a húskészítmények
felé tolódott el.
2. Exportunk növekedését korlátozó
külső gazdaságpolitikai tényezők:
-
Az EU-val kötött Társulási Egyezmény korlátozza
a kedvezményes lefölözéssel bevihető áruk
fajtáját és mennyiségét. Külpiaci
expanzió további gátja, hogy a recesszió, a
fogyasztásban bekövetkezett csökkenés nem segíti
elő az amúgy is évek óta túltermeléssel
küszködő gazdaság felvevőképességének
növekedését. Helyzetüket szintén nem javítja,
hogy az EU három új tagállama Ausztria, Finnország
és Svédország, szintén erős húsgazdasággal
rendelkezik.
-
Az EFTA országokkal, a Visegrádi csoport tagállamaival
kötött szabadkereskedelmi megállapodás hatályba
lépését követően sem lehet az export ugrásszerű
növekedésével számolni, mivel egyrészt
ezek az országok is igyekeznek védeni piacukat, másrészt
ezekben az országokban is tapasztalható recesszió
és gazdasági átalakulás akadálya a piac
bővülésének, a fogyasztás növekedésének.
-
A hagyományos jugoszláviai célpiacot a háború
a háború tette megközelíthetetlenné, és
zilálta szét a kereskedelmi kapcsolatokat. Jelenleg Horvátországba
és Szlovéniába van lehetőség húsexportra.
Kelet-Európában lejátszódott rendszerváltás
szintén átértékelte a kereskedelmi és
gazdaságpolitikai kapcsolatokat. A FÁK országaiban
a fizetésképtelenség, illetve a magyar áruk
ellentételezésének megoldatlan problémája
hátráltatja a kereskedelmi kapcsolatok felújítását.
A húsipari exportunk piaci esélyeit tovább gyengítik,
hogy termékeinknek az EU-ból származó, erősen
támogatott árukkal szemben kell felvenniük a versenyt.
Véleményem szerint a felsorolt korlátozó tényezők
exportunkra gyakorolt negatív hatását tompítani
szükséges, amelyben a kormánynak is aktív szerepet
kell vállalnia például az exporttámogatás
szintjének emelése, az ország-image kialakítása
és piaci bevezetése, a szakágazati kollektív
marketingrendszer kiépítése és finanszírozása,
további piaci információk gyűjtése és
feldolgozása tekintetében. A felsorolt kritériumok
eredményeként a keleti blokk országainak jellegtelen
egyöntetűségéből, e térségből
származó tömegárukból Magyarország
és termékei kiemelkednek. Ez a régió országaiból
származó árukkal szemben versenyelőnyt jelent,
az ebből származó bevétel extraprofitot eredményez.
A magyar húsipar kereskedelmi lehetőségei szűkítő,
korlátozó bel és külpiaci változások
hatásainak tompítása érdekében egyre
nagyobb hangsúlyt kap a marketing-mix elemeinek tudatos alkalmazása.
Erre összpontosítottam további kutatásaimat és
a következőket állapítottam meg:
-
Termék-mix
A húsiparra jellemző a nagyarányú standard
árukínálat. Ezért rendkívül fontos
a termék- és csomagolásfejlesztés, a piaci
igényeknek megfelelő termékszerkezet és fogyasztói
kiszerelés kialakítása. Sajnos az új termékek
kifejlesztésére évről évre kevesebb
figyelmet fordítanak a vállalatok, pedig húsexportunk
visszaesése a feldolgozott termékek körét kevésbé
érintették, továbbra is igény mutatkozik a
már bevezetett márkás, a rendszeresen ellenőrzött
minőségi termékek — Pick, Herz szalámik, gépsonka
— iránt. Ezek, a húspiacainkon hagyományosan forgalomban
lévő, jól csengő image-dzsel rendelkező,
magas árfekvésű, kiváló minőségű
kurrens termékek a közeljövőben is vonzóak
lesznek az EU fogyasztói számára.
-
Ár-mix
Az EU által működtetett piaci kereskedelmet szabályozó
mechanizmus a szubvenciók/preferenciák mértékének
versenyeztetését kényszerítik ki, amit a vállalatok
saját erejükből állni nem tudnak. Ehhez az állam
aktív támogatására van szükség.
Külkereskedelmi értékesítésünk lehetőségeit
korlátozza továbbá az is, hogy a volt KGST államok
között éles árverseny alakult ki az EU piacán
történő értékesítésért.
Sikeresen vehetik fel a versenyt húsipari vállalataink olyan
termék- és árpolitikával, amely, a jelenleginél
rugalmasabban alkalmazkodik a speciális fogyasztói elvárásokhoz
( natúr, vagy biotermékek, só- és kalóriacsökkentett
készítmények ). Ezekért a termékekért
a fogyasztók hajlandók többet fizetni.
-
Disztribúciós-mix
Megszűnt a Terimpex kizárólagos exportja a húsipari
termékek külkereskedelmére vonatkozóan. 1989
óta alanyi jogon folytatható külkereskedelmi tevékenység
lehetőségével élve, megnőtt a húsipari
termékek kereskedelmével foglalkozó irodák
száma. A csatornák számának ugrásszerű
bővülését azonban a húskereskedelem bizalmi
jellege korlátozza. A fejlett országokban a kereskedelem
centralizációja, láncokká szerveződése,
a potenciális partnerek számának csökkenéséhez
vezet, ami szintén lehetőségeink korlátozója.
-
Promóciós-mix
A húsvertikum jövedelemmegoszlása nem biztosít
elég nyereséget a vállalatoknak ahhoz, hogy vásárlásösztönzésre
nagyobb összegeket fordíthassanak. Vannak kivételek
— Pick Rt., Bácshús Rt., Zalahús Rt. A belföldi,
de még inkább a külföldi borsos hirdetési
árak célirányos reklámköltség felhasználásra
kényszeríti a vállalatokat, behatárolják
a felhasználható reklámeszközök körét.
Így a skandináv országokban mindenekelőtt napilapokon,
szórólapokon, a mediterrán országokban a TV-n
keresztül érhető el a legnagyobb nyilvánosság.
A kontinens középső sávjában a nyomtatott
és az elektronikus sajtón közel megegyező arányban
célszerű reklámozni. A piacbefolyásolás
további lehetőségével élve külföldi
kiállításokon, rendezvényeken, vásárokon
az exportvállalatok anyagi teherbírásuk függvényében
egyéni vagy társas kiállítóként
vesznek részt.
Dolgozatom kísérleti részében bemutattam élelmiszeriparunk
és ezen belül a hazai húsipar nemzetgazdaságában
elfoglalt helyét, feladatát, a vele szemben támasztott
kormányzati elvárást. Kiértékeltem a
húsiparunk kereskedelmét gátló belső
és külső gazdasági, gazdaságpolitikai
tényezőket. Ezek negatív hatásainak kivédése,
illetve tompítása érdekében szükség
van vállalati/szakágazati stratégiára. Ennek
tudatában a marketing-mix segítségével elemeztem
a szakágazat pozícióit. A megtett javaslatok, észrevételek
alapján szakágazati szinten három alapstratégia
körvonalait vázolom fel. Amelyeket keverten, egymást
kiegészítve kell alkalmazni. Ezek a következők:
-
Átfogó költségvezető szerep
A szakágazat jövedelmezőségét alapvetően
két tényező határozza meg. Az egyik a bevétel,
ami a vágóállatok feldolgozása során
előállított új termékek értékesítéséből
fakad. Ennek nagyságát a termelés önköltsége
és a kereskedelmi, illetve fogyasztói árak közötti
árrés határozza meg. Ennek növelése azonban
a kiskereskedelmi forgalom csökkenésében jelentkezik.
A másik tényező a termelési önköltség
csökkenése, ami a vágóállat beszerzés
folyamatos biztosításával, illetve a meglévő
kapacitások racionálisabb kihasználásával
érhető el. Ha a vállalat/szakágazat tudatosan
felvállalja az integrátor szerepét és sikerül
alacsony költségszintet elérni, akkor ezáltal
átlag feletti megtérülést érhet le, ami
versenypozícióját javítja.
-
Megkülönböztetés
Kiemelkedő jelentőséget kell tulajdonítani
az ország és az exporttermékeinek megkülönböztetésére.
Ennek meg kell nyilvánulnia az image építésében,
a termékek gyártástechnológiájának
színvonalában, a csomagolt termékek küllemében
és arculatában, az értékesítésben
és a költségek figyelmen kívül hagyását,
de a versenyképességet, a forgalmat a fogyasztók a
kiváló termékek iránti hűsége
biztosítja. A márkás termékek gyártása
és forgalmazása nyújtotta extraprofit a vállalat/szakágazati
piaci pozícióját erősíti.
-
Összpontosítás
A harmadik stratégiával egy meghatározott vásárlói
rétegre, egy termékválaszték meghatározott
szegmensére vagy egy piac földrajzilag meghatározott
részére kell összpontosítani. Azt kell megcélozni,
illetve kihasználni a húsipari vállalatoknak, hogy
eredményesebben, hatékonyabban ki tudják elégíteni
a célba vett szűkebb fogyasztói igényeket. Ez
megkülönböztető piaci helyzetet teremt termékeik
számára, továbbá a termelés szakosodása,
a speciális termékek előállítása
költségcsökkenést eredményez. Itt természetesen
olyan termékek jöhetnek szóba, amelyek magas hozzáadott
értéküknél fogva lehetővé teszik
a nagyobb távolságra történő szállítás
költségeinek fedezését.
Az egyes húsipari vállalatok stratégiájának
eldöntésekor mérlegelni kell a jelenlegi és a
várható költségszerkezetet, a termékek
kínálati skáláját és azok minőségét,
továbbá az értékesítési versenyben
elfoglalt pozíciót. Ezek meghatározzák azoknak
a felhasználható stratégiáknak a körét,
amelyek számukra sikeresen járható. Ennek kialakítását
követően a program kidolgozására, megvalósítására
és ellenőrzésére kerülhet sor.