Eszes Ferenc:
A hústermékek pasztőrözésének
értékelése számítógépes
modellezéssel
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1996
A kapott eredmények alapján összefoglalva
azt mondhatjuk, hogy:
-
Az ipari üzemekben található adatokból és
az ott végezhető hőpenetrációs
mérésekből a számításokhoz
szükséges hőtani
paraméterek meghatározhatók. Ezek pontossága
legalább a becsléshez szükséges pontossági
szintet elérik, és csak nagyon a minimális mikrobiológiai
stabilitásra méretezett folyamatoknál okoznának
a hőkezelésekben alulkezelést
az eredmények gyakorlatban alkalmazása során.
-
A hőkezelések kezdeti
és peremfeltételeinek ipari körülmények
közti vizsgálatával kimutattuk, hogy
-
Jól teljesülő
feltétel:
-
A termékben a hő csak
vezetéssel terjed.
-
Egyszerű geometria (hasáb,henger,gömb
vagy ezekkel leírható test
-
Nincs fázisváltozás
-
Jól megközelíthető
feltétel
-
A termék homogén
-
A hőtani paraméterek
állandóak (hővezetési
tényező, hőmérsékletvezetési
tényező)
-
A termék kezdeti hőmérséklet
állandó
-
Közeghőmérséklet
állandó és nincs felmenési idő
-
Nem teljesülő feltétel
-
Végtelen nagy felületi hőátadás
tényező
-
Kimutattuk továbbá, hogy a végtelen soros megoldás
alkalmazásánál:
-
A kezdeti hőmérséklet
változása nem befolyásolja lényegesen sem a
68,9 °C-on sem az adott egyenértéken történő
hűtésre átkapcsolásos hőkezelési
folyamatot.
-
A becslési eljárásokhoz a leghosszabb dobozméret
elhanyagolható, a két dimenzióval végzett számítások
csak kis hőkezelési egyenérték
eltéréseket mutattak.
-
Kimutattuk, hogy az abszolút értékeket tekintve a
termék homogén (lásd a sok analitikai adatot), de
a kis szórások miatt a statisztika különbözőnek
tekinti az eltérő PFF
kategóriájú termékeket.
-
A termékek hőfizikai
értékeinek becslésére jól felhasználhatók
a kémiai analitikai értékek, azok csak max. 10-8
értékben térnek el a hőmérsékletvezetési
tényező várható
értékétől,
és a hőmérséklet
tartomány 10-70 °C esetén az alsó tartományt
jellemzik. A 70 °C-on számolt Riedel (1969) érték
a hőpenetrációs
mérésekkel kapott 1,3-1,4*10-7
m2/s értékkel mutat jó
egyezést.
-
A hőmérsékletvezetési
tényező szélső
értékeinek használata nagyobb eltéréseket
eredményezett a becslésben, de ez a teljes tartományt
magába foglalta, az 1,3*10-7 m2/s
érték jó kompromisszum. A magasabb közeghőmérsékleten
az egyenérték eltérés az alacsonyabb tartományhoz
képest a 4-5 percről
2-3 percre csökkent.
-
A végtelen felületi hőátadási
tényező és Biot
szám feltételezése könnyen
téves becslésekhez vezethet, főleg a pulmann
dobozoknál.
-
A Biot számtól függőb
konstans esetén a ± 20 százalékos
felületi hőátadási
tényező eltéréssel
számolt érték az alsó érték sokkal
kisebb és még elfogadható egyenérték
eltérést adott, a felső
értékkel szemben. Ennek oka, hogy a b
tényező a pozitív
szórás figyelembe vételekor már nagyon közel
kerül a b (tg(b
)) = Bi függvény aszimptotikus sávhoz és az értékek
már kezdenek hasonlítani a végtelen felületi
hőátadási tényezőnek
megfelelő állandónak.
Ezért a számításokhoz inkább az átlagot
és a negatív szórás figyelembevételét
ajánljuk.
-
A felületi hőátadási
tényező és a hőmérsékletvezetési
tényező együttes
túlbecslése már a számítással
kapott hőkezelési egyenértékek
nagyobb eltérését eredményezik, amelyek az
éppen mikrobiológiai stabilitásra kezelésnél
alulkezeléshez vezethetnek. A hőtani
paraméterek alulbecslésüknél nem okoznak nagy
hőkezelési egyenérték
eltérést.
-
Az 1. tagos közelítés az előzetes
becslésekhez jól alkalmazható, és a 6 tagos
közelítés kerekített hőmérsékleti
értékeinek felel meg.
-
Hőkezelés méretezési
szempontból kimutattuk, hogy:
-
A közeghőmérséklet
változtatása hagyományos kezelésnél
lényegesen befolyásolja az egyenérték teljesítést,
és 76 °C felett a javasolt hőkezelési
egyenértékeket nem teljesítjük.
-
A delta-T kezelés még a legalacsonyabb vizsgált közeghőmérsékletnél
sem éri el az ajánlott határegyenértéket.
-
A vizsgált három mikrobiológiai stabilitás
ellenőrzésre ajánlott
előírások közül
a sorrendben legszigorúbb a Körmendy, a Houben, majd a Reichert
féle határegyenérték.
-
Az elérendő maghőmérsékletet
a 68,9 °C-ról mindenképpen tovább kellene emelni,
ha a Houben vagy a Körmendy féle határegyenértéket
el akarjuk érni. Becslésünk szerint ez kb. még
10-20 percet jelentene a jelenlegi 68,9 °C
felett a nagyobb mértékű túlmelegedést
is beszámítva. Ez nemcsak a kisebb pullmann, hanem a nagyobb
12 Ib oblong dobozokra is érvényes. A Reichert féle
egyenérték teljesítése 76 °C közeghőmérséklet
felett 71 °C maghőmérsékletet
igényel, míg ehhez 76 °C közeghőmérséklet
alatt
elegendő a 70 °C maghőmérséklet
elérése. A foszfatáz enzim inaktiváláshoz
74 °C alatt elegendő a 72
°C maghőmérséklet,
míg afelett 73 °C maghőmérséklet
elérése szükséges.
-
A dobozelrendezés nem gyakorolt hatást az elért hőkezelési
egyenértékre sem a maghőmérsékletre
sem az egyenértékre kezeléskor. Ez is azt támasztja
alá, hogy a leghosszabb oldal jóval kisebb szerepet játszik
a másik két oldalnál, tehát az oldalhosszból
eredő nagyobb Biot szám
konstans nem játszik olyan lényeges szerepet, mint a számítási
képletben szereplő Fo
szám. Ez egyben megerősíti
a két dimenziós becslésnél tapasztaltakat.
-
A delta-T hőkezelés egyenletesebb
hőkezeltséget, kisebb mértékű
hőkárosodást adott, mint a hagyományos
hőkezelés, de ez az előny
a 76 °C végső korlátozási
hőmérséklet felett
egyre fogy.
-
A hőkezelés optimális
hőmérséklete 74-76
°C táján található, ha az összes vizsgált
C értéket és a hiányzó hőkezelési
egyenértékeket is figyelembe vesszük.
-
Ha viszont a tulajdonságváltozás alapján számoljuk
az átlagos egyenértékeket, akkor az optimum helye
a legalsó közeghőmérséklet
tartományra tolódik el. Ez ellen csak az elhúzódó
folyamatidő szól.