Eszes Ferenc:
A hústermékek pasztõrözésének
értékelése számítógépes
modellezéssel
Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, 1996
A kapott eredmények alapján összefoglalva
azt mondhatjuk, hogy:
-
Az ipari üzemekben található adatokból és
az ott végezhetõ hõpenetrációs
mérésekbõl a számításokhoz
szükséges hõtani
paraméterek meghatározhatók. Ezek pontossága
legalább a becsléshez szükséges pontossági
szintet elérik, és csak nagyon a minimális mikrobiológiai
stabilitásra méretezett folyamatoknál okoznának
a hõkezelésekben alulkezelést
az eredmények gyakorlatban alkalmazása során.
-
A hõkezelések kezdeti
és peremfeltételeinek ipari körülmények
közti vizsgálatával kimutattuk, hogy
-
Jól teljesülõ
feltétel:
-
A termékben a hõ csak
vezetéssel terjed.
-
Egyszerû geometria (hasáb,henger,gömb
vagy ezekkel leírható test
-
Nincs fázisváltozás
-
Jól megközelíthetõ
feltétel
-
A termék homogén
-
A hõtani paraméterek
állandóak (hõvezetési
tényezõ, hõmérsékletvezetési
tényezõ)
-
A termék kezdeti hõmérséklet
állandó
-
Közeghõmérséklet
állandó és nincs felmenési idõ
-
Nem teljesülõ feltétel
-
Végtelen nagy felületi hõátadás
tényezõ
-
Kimutattuk továbbá, hogy a végtelen soros megoldás
alkalmazásánál:
-
A kezdeti hõmérséklet
változása nem befolyásolja lényegesen sem a
68,9 °C-on sem az adott egyenértéken történõ
hûtésre átkapcsolásos hõkezelési
folyamatot.
-
A becslési eljárásokhoz a leghosszabb dobozméret
elhanyagolható, a két dimenzióval végzett számítások
csak kis hõkezelési egyenérték
eltéréseket mutattak.
-
Kimutattuk, hogy az abszolút értékeket tekintve a
termék homogén (lásd a sok analitikai adatot), de
a kis szórások miatt a statisztika különbözõnek
tekinti az eltérõ PFF
kategóriájú termékeket.
-
A termékek hõfizikai
értékeinek becslésére jól felhasználhatók
a kémiai analitikai értékek, azok csak max. 10-8
értékben térnek el a hõmérsékletvezetési
tényezõ várható
értékétõl,
és a hõmérséklet
tartomány 10-70 °C esetén az alsó tartományt
jellemzik. A 70 °C-on számolt Riedel (1969) érték
a hõpenetrációs
mérésekkel kapott 1,3-1,4*10-7
m2/s értékkel mutat jó
egyezést.
-
A hõmérsékletvezetési
tényezõ szélsõ
értékeinek használata nagyobb eltéréseket
eredményezett a becslésben, de ez a teljes tartományt
magába foglalta, az 1,3*10-7 m2/s
érték jó kompromisszum. A magasabb közeghõmérsékleten
az egyenérték eltérés az alacsonyabb tartományhoz
képest a 4-5 percrõl
2-3 percre csökkent.
-
A végtelen felületi hõátadási
tényezõ és Biot
szám feltételezése könnyen
téves becslésekhez vezethet, fõleg a pulmann
dobozoknál.
-
A Biot számtól függõb
konstans esetén a ± 20 százalékos
felületi hõátadási
tényezõ eltéréssel
számolt érték az alsó érték sokkal
kisebb és még elfogadható egyenérték
eltérést adott, a felsõ
értékkel szemben. Ennek oka, hogy a b
tényezõ a pozitív
szórás figyelembe vételekor már nagyon közel
kerül a b (tg(b
)) = Bi függvény aszimptotikus sávhoz és az értékek
már kezdenek hasonlítani a végtelen felületi
hõátadási tényezõnek
megfelelõ állandónak.
Ezért a számításokhoz inkább az átlagot
és a negatív szórás figyelembevételét
ajánljuk.
-
A felületi hõátadási
tényezõ és a hõmérsékletvezetési
tényezõ együttes
túlbecslése már a számítással
kapott hõkezelési egyenértékek
nagyobb eltérését eredményezik, amelyek az
éppen mikrobiológiai stabilitásra kezelésnél
alulkezeléshez vezethetnek. A hõtani
paraméterek alulbecslésüknél nem okoznak nagy
hõkezelési egyenérték
eltérést.
-
Az 1. tagos közelítés az elõzetes
becslésekhez jól alkalmazható, és a 6 tagos
közelítés kerekített hõmérsékleti
értékeinek felel meg.
-
Hõkezelés méretezési
szempontból kimutattuk, hogy:
-
A közeghõmérséklet
változtatása hagyományos kezelésnél
lényegesen befolyásolja az egyenérték teljesítést,
és 76 °C felett a javasolt hõkezelési
egyenértékeket nem teljesítjük.
-
A delta-T kezelés még a legalacsonyabb vizsgált közeghõmérsékletnél
sem éri el az ajánlott határegyenértéket.
-
A vizsgált három mikrobiológiai stabilitás
ellenõrzésre ajánlott
elõírások közül
a sorrendben legszigorúbb a Körmendy, a Houben, majd a Reichert
féle határegyenérték.
-
Az elérendõ maghõmérsékletet
a 68,9 °C-ról mindenképpen tovább kellene emelni,
ha a Houben vagy a Körmendy féle határegyenértéket
el akarjuk érni. Becslésünk szerint ez kb. még
10-20 percet jelentene a jelenlegi 68,9 °C
felett a nagyobb mértékû túlmelegedést
is beszámítva. Ez nemcsak a kisebb pullmann, hanem a nagyobb
12 Ib oblong dobozokra is érvényes. A Reichert féle
egyenérték teljesítése 76 °C közeghõmérséklet
felett 71 °C maghõmérsékletet
igényel, míg ehhez 76 °C közeghõmérséklet
alatt
elegendõ a 70 °C maghõmérséklet
elérése. A foszfatáz enzim inaktiváláshoz
74 °C alatt elegendõ a 72
°C maghõmérséklet,
míg afelett 73 °C maghõmérséklet
elérése szükséges.
-
A dobozelrendezés nem gyakorolt hatást az elért hõkezelési
egyenértékre sem a maghõmérsékletre
sem az egyenértékre kezeléskor. Ez is azt támasztja
alá, hogy a leghosszabb oldal jóval kisebb szerepet játszik
a másik két oldalnál, tehát az oldalhosszból
eredõ nagyobb Biot szám
konstans nem játszik olyan lényeges szerepet, mint a számítási
képletben szereplõ Fo
szám. Ez egyben megerõsíti
a két dimenziós becslésnél tapasztaltakat.
-
A delta-T hõkezelés egyenletesebb
hõkezeltséget, kisebb mértékû
hõkárosodást adott, mint a hagyományos
hõkezelés, de ez az elõny
a 76 °C végsõ korlátozási
hõmérséklet felett
egyre fogy.
-
A hõkezelés optimális
hõmérséklete 74-76
°C táján található, ha az összes vizsgált
C értéket és a hiányzó hõkezelési
egyenértékeket is figyelembe vesszük.
-
Ha viszont a tulajdonságváltozás alapján számoljuk
az átlagos egyenértékeket, akkor az optimum helye
a legalsó közeghõmérséklet
tartományra tolódik el. Ez ellen csak az elhúzódó
folyamatidõ szól.