Recseg Katalin:
Különböző növényolajok minor komponenseinek
vizsgálata
Kísérleti munkámban a növényolajok
minor komponenseinek -szterinek, 4-metilszterinek, triterpénalkoholok,
tokoferolok és viaszok- analitikájával foglalkozva
az olajok azonosításához, eredetének megállapításához
alkalmazható jellegzetes komponenseket szerettem volna meghatározni.
-
Első lépésként a minor komponensek között
legnagyobb mennyiségben előforduló szterineket vizsgáltam.
Az olajok szterinösszetételének meghatározására
- származékképzés nélkül és
trimetilszilil-éter származékképzéssel
- on-column gázkromatográfiás eljárást
alkalmaztam. Három különböző repce, két
napraforgó fajta valamint a kukoricacsíra, a szója-
az oliva- és a lenmag olaj szterinösszetételét
hasonlítottam össze. A vizsgált növényolajok
mindegyikében a b-szitoszterin a főkomponens.
Brasszikaszterin kizárólag a repceolajban fordul elő,
sztigmaszterin viszont az oliva- és a repceolajban csak 0.5% alatti
mennyiségben található. A l0 % fölötti D7-szterin
tartalom egyedül a napraforgóolajra jellemző.
Megállapítható tehát, hogy a szterinösszetétel
az olajra jellemző és jól alkalmazható az olaj
eredetének megállapítására akkor is,
amikor a hagyományos zsírsavösszetétel vizsgálat
már nem ad egyértelmű információt.
-
Az utóbbi évek növénynemesítésének
eredményeképpen olyan új repce és napraforgó
fajtákat vontak köztermesztésbe, amelyek zsírsavösszetétele
az eredeti fajtáétól gyökeresen eltér.
Ezért a különböző fajtákat összehasonlítva
vizsgáltam milyen hatással van a növénynemesítés
a szterinösszetételre. Hagyományos nagy erukasav (C22:1=40-45
%), csökkentett erukasav tartalmú (C22:1<5 %)
és ún. dupla "0"-ás (C22:1<0.5 %) repcefajtákat,
nagy linolsav tartalmú (C18:2=60-70 %) hagyományos
és nagy olajsav tartalmú (C18:1=70-87 %) napraforgót
összehasonlítva megállapítottam, hogy a zsírsavösszetételt
megváltoztató nemesítések nem befolyásolják
a szterinösszetételt, így felhasználhatók
a különböző olajok azonosítására:
ennek segítségével már 8-10 % repceolaj is
kimutatható más olajokban.
-
A növényolajok el nem szappanosítható (ELNSZ)
részében a szterinek mellett található 4-metilszterinek
és triterpénalkoholok szintén fontos analitikai információt
hordoznak. Ezek a komponensek a gázkromatográfiás
(GLC) elemzés során sokszor a szterinekkel átfedő
csúcsokat adnak, ami megakadályozza pontos minőségi
és mennyiségi meghatározásukat. Ezért
az ELNSZ frakcionálására új, kisnyomású
oszlopkromatográfiás rendszert fejlesztettem ki, amely
biztosítja az egyes vegyületcsoportok tökéletes
elválasztását, elegendő mintamennyiséget
ad a további gázkromatográfiás, ill. gázkromatográfia-tömegspektrometriás
(GLC-MS) vizsgálatokhoz, oxigénre érzékeny
anyagokra is alkalmazható és egyszerűen megvalósítható.
Az alkalmazott oszlop házilag újra tölthető.
Kísérleti munkámban öt növényolaj
ELNSZ részét választottam szét hét megfelelő
tisztaságú frakciót elkülönítve:
szénhidrogének,
a-tokoferol,
b-
és g-tokoferol, triterpénalkoholok,
4-metilszterinek, D4-szterinek,
D7-szterinek.
-
Az oszlopkromatográfiásan elválasztott egyes frakciókat
gázkromatográfiásan elemeztem tovább és
meghatároztam a b-szitoszterinre
vonatkoztatott relatív retenciós időket. A komponensek
azonosításához GLC/MS vizsgálatokat alkalmaztam.
A tömegspektrometriás felvételek alapján a vizsgált
öt olajnál tizenöt komponenst sikerült beazonosítanom.
Így megállapítható, hogy a jellegzetes szterin
komponensek mellett a napraforgóolaj kimutatásához
az obtuszifoliol, a repcéhez a gramiszterin alkalmazható,
amely utóbbi az olivaolajban nem fordul elő. A vizsgált
olajok közül a-amirint csak
a szójaolajban találtam.
-
Különböző növényolajok és dezodorálási
párlatok (olajfinomítás mellékterméke)
tokoferol tartalmát és összetételét meghatározva
vizsgáltam a technológiai folyamat hatását
a tokoferol tartalomra. Megállapítottam, hogy a tokoferol
összetétel a repce és a napraforgó különböző
fajtáinál közelítőleg azonos, míg
a kukoricacsíra olajnál jelentős eltérés
figyelhető meg. A finomított olaj tokoferol tartalma a nyersolajéhoz
képest 5-20 %-kal csökken az alkalmazott technológiától
és ezen belül elsősorban a dezodorálási
hőmérséklettől függően. Ez fontos
információ a gyártók számára,
ha E-vitaminban gazdag terméket kívánnak előállítani.
-
Növényolajok összes szabad szterin tartalmának
meghatározására HPLC módszert adaptáltam.
Az eljárás előnye: gyors, közvetlenül az
olajból, előzetes mintaelőkészítés
nélkül történik a meghatározás, az
ELNSZ össz szterin tartalma ismeretében a szabad szterinek
mellett a szterinészterek mennyisége is meghatározható.
Alkalmazható pl. a dezodorálási párlatok szabad
szterin tartalmának gyors ellenőrzésére. Mivel
az olaj szterintartalma csökken a finomítás alatt, így
ez a módszer is lehetőséget ad a technológia
más szempontból történő nyomonkövetésére.
-
Napraforgóolaj viasztartalmának és viaszösszetételének
meghatározására gázkromatográfiás
módszert adaptáltam, a mintaelőkészítésre
HPLC módszert fejlesztettem ki. A napraforgóolaj jellegzetes
viaszkomponensei: a C44, C46, C48 és
C50 viasz észterek. Az olajfinomítási technológia
egymást követő lépéseiből származó
napraforgóolajokat vizsgálva megállapítható,
hogy a viasztartalom csökkenésével együtt változik
a viaszösszetétel is: csökken a nagy szénatomszámú
komponensek aránya és nő a rövidebb szénláncú
komponensek relatív mennyisége. A módszer előnyei:
alkalmas a viasztalanítás hatékonyságának
ellenőrzésére, finomított, viasztalanított
olajokra is alkalmazható, a jellegzetes viaszkomponens azonosításával
az olaj eredetének kutatásában is használható.