Lackó Lászlóné:
A gyümölcsök ásványi anyag tartalmának
vizsgálata és értékelése
Állami Népegészségügyi és
Tisztiorvosi Szolgálat Tolna Megyei Intézete, 1994.
Dolgozatom célja Tolna megye területén termett gyümölcsök
makro- és mikroelem tartalmának széleskörű
meghatározása és az eredmények értékelésé
volt.
A feladat végrehajtásához elvégeztem a Hitachi
Z-8000 tipusú atomabszorpciós spektrofotométer optimálizálását.
Megállapítottam a készülék optimális
mérési paramétereit, kimutatási és meghatározási
határait a vizsgált elemeknél. Másrészt
megvizsgáltam a mintaelőkészítés lehetőségeit,
megadtam a teljes mérési módszert jellemző
kimutatási és meghatározási határokat
elemenként.
Végezetül 123 gyümölcsminta makro- és
mikroelemtartalmának meghatározását végeztem
el. Analízisem 4 makroelem ( K, Na, Ca, Mg ) és 8 mikroelem
( Zn, Fe, Cu, Mn, Cr, Ni, Pb, Cd ) meghatározásása
terjedt ki. Mérési eredményeimet varianciaanalízissel
termelési év, gyümölcsfaj, termőhely és
környezeti hatás szempontjából értékeltem.
Dolgozatom eredményeit a következőkben foglalhatom
össze:
-
Az AAS módszer optimalizálásánál az
érzékenység és a kimutatási határ
javítása volt a célom.
A mérési paramétereket a gyár által
ajánlott értékekhez képest a következőképpen
változtattam:
-
A Ca, Mg, Zn, Fe, Cu, Mn, Pb és Cd vájtkatód lámpák
áramát csökkentettem,
-
A Cu, Mn és Cr esetében a spektrális sávszélességet
szűkítettem,
-
A Ca és Mg esetében az égőfej magasságát
csökkentettem,
-
A Mg és Fe esetében az acetilén áramlási
sebességét növeltem,
-
A hamvasztási hőmérsékletet Cr mérésnél
100 oC-kal csökkentettem, a Mn-nál pedig 100 oC-kal
növeltem,
-
Az atomizálási hőmérsékletet Cr, Ni,
Cd esetében 200 oC-kal, Mn esetében 400 oC-kal,
Cu esetében pedig 500 oC-kal csökkentettem.
A módosított mérési paraméterek
mellett az érzékenység növekedett, a kalibrációs
görbék linearitása megmaradt és a karakterisztikus
koncentráció értékek pedig kedvezőbbnek
adódtak a gyár által közölt értékeknél.
A módosított mérési paraméterek
alkalmazásával a vájtkatód lámpák
és a küvetták élettartamát is növelni
tudtam.
-
A mintaelőkészítési eljárás kiválasztásához
összehasonlítottam a mikrohullámú mintaelőkészítést,
valamint a nedves és a légszáraz minta bemérését
alkalmazó hamvasztásos eljárásokat.
-
A mikrohullámú mintaelőkészítésnél
volt a feltárás a leghatásosabb, azonban ennek ellenére
nem találtam alkalmazhatónak a gyümölcsök
feldolgozására. Ugyanis a kismennyiségű minta
feltárása után kapott vizsgálati oldat nem
volt alkalmas az alacsony szinten előforduló mikroelemek
meghatározására, másrészt a kiindulási
anyag kis mennyiségéből és annak inhomogenitásából
adódóan a mérési eredmények szórása
nagyobb volt, mint a száraz hamvasztáskor kapott eredményeké.
-
Az eredeti nedvességtartalmú és a légszáraz
mintából történt kiindulás esetén
a kapott eredmények jól egyeztek, azonban a illékony
elemek esetében az eredeti nedvességtartalmú anyagból
történő feldolgozást találtam kedvezőbbnek.
-
A nedves bemérést alkalmazó száraz hamvasztást
választottam ki a minták előkészítésére
egyszerűsége és jó alkalmazhatósága
miatt.
Meghatároztam a teljes módszert jellemző kimutatási
és meghatározási határokat, valamint a visszanyerési
értékeket.
-
Elvégeztem a gyümölcsök makro- és mikroelemtartalmára
vonatkozó adatok bővítésére szolgáló
vizsgálatokat. A gyümölcsök ásványi
anyag tartalmának mérési eredményeit az alábbiakban
foglalhatom össze:
-
A gyümölcsök makro- és mikroelem összetételét
az általam vizsgált paraméterek közül döntően
a gyümölcsfaj határozta meg, azonban az alkalmazott agrokémiai
technológia, főleg a növényvédőszerek
minősége és mennyisége, a környezeti hatások,
valamint a talaj tápanyagtartalma is befolyásolhatja egyes
tápelemek mennyiségét.
-
Az 1992-ben termett gyümölcsök réztartalmát
szignifikánsan alacsonyabbnak találtam az 1991-ben termett
gyümölcsökénél.
-
A kiválasztott kistermelő kertjéből származott
minták mangántartalma szignifikánsan magasabb volt
a más helyekről származó mintákénál.
Az eltérés oka a növényvédelemből
adódott, ugyanis rendszeresen mangántartalmú permetezőszert
használtak a gyümölcsfák növényvédelmében.
-
A gyümölcsök tápelem összetételében
vizsgálataim szerint az ólom és a kadmium szennyező
hatása kimutatható, azonban az általam mért
értékek alacsonyabbak az irodalmi adatoknál és
jóval elmaradnak az élelmezésegészségügyi
határértékekhez képest. A vizsgált gyümölcsök
esetében tehát nem regisztráltam olyan értéket,
amely a gyümölcsök fogyasztása révén
veszélyt jelentene az emberre.
-
A gyümölcsök nikkeltartalma magas volt a többi vizsgált
toxikus elemhez képest. Ennek oka egyrészt a talajok magas
nikkeltartalma, amely geológiai eredetű, másrészt
a nikkel könnyű mobilizálódása a talajban.
-
A mérési eredményeket az irodalmi adatokkal összehasonlítva
megállapítható, hogy a makroelemek közül
kálium esetében magasabb eredményt kaptam, a többi
makroelemnél azonban alacsonyabbakat az irodalmi adatokhoz képest.
Bizonyos elemeknél (cink, vas) kisebb értékeket regisztráltam,
másoknál (réz, mangán) azonban magasabb értékek
adódtak. Az ólom, kadmium elemek értékei a
vizsgált gyümölcsökben mérési eredményeim
alapján alacsonyabbnak adódtak az irodalmi adatokhoz képest.
-
A vizsgált almatermésű gyümölcsök (
alma, körte) makro- és mikroelemtartalma a többi gyümölcséhez
képest relatíve alacsonyabb volt, azonban ennek ellenére
is ajánlatos a fogyasztása.
-
A vizsgált csonthéjas termésű gyümölcsök
(cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszibarack) makro- és
mikroelemtartalma közepes, egyes elemek és fajok szerint magas
értékek is adódtak.
-
A gyümölcsök közül a szőlő makro-
és mikroelemtartalma a legmagasabb. Szignifikánsan magasabb
értékeket kaptam nátrium, vas, réz és
mangán esetében, emellett azonban magas a kálium-,
a kalcium- és a magnézium, valamint a króm és
ólon tartalma is.
-
Az egészséges táplálkozás elvei szerint
előnyös lenne az alacsony gyümölcsfogyasztás
növelése, mivel az elfogyasztott gyümölccsel a napi
makroelemszükséglet bizonyos hányadát fedezni
lehet, mivel a magyar lakosság nagy részénél
kálium-, kalcium- és magnéziumhiányos étrendet
és túlzott nátriumbevitelt regisztráltak. A
gyümölcs fogyasztás növelése nemcsak a makroelemek
bevitele, hanem a rostbevitel szempontjából is fontos.