Bóthné Fehér Kinga:
Élelmiszerek hőkezelése kapartfalú hőcserélőben
Budapesti Műszaki Egyetem, 1995.
A doktori értekezésben ismertetésre került a kapartfalú hőcserélő berendezés
működése, kialakítása. Az irodalmi összefoglalás áttekintést nyújt a berendezéssel
kapcsolatban közzétett szerteágazó vizsgálati eredményekről, amelyek azonban
nem nyújtanak egységes képet sem a berendezés áramlástani sem hőtani viselkedését
illetően.
-
Új, egységes Reynolds-szám került definiálásra a doktori értekezésben a
kapartfalú hőcserélő berendezésben történő áramlás egyszerű jellemzésére.
Az eddigiek során alkalmazott kétféle (axiális és rotációs) Reynolds-számra
a továbbiakban nincs szükség.
-
Az új Reynolds-szám alkalmazásával a kapartfalú hőcserélő berendezés hőtani
méretezésére alkalmas dimenziótlan összefüggés lett meghatározva amely
lehetővé teszi széles (0.1<Re<105) Reynolds-szám tartományban
a belsőoldali hőátadási tényező meghatározását megfelelő pontossággal.
-
A kapott összefüggés alapján a kapartfalú hőcserélő berendezésben az áramlási
tartományokat vizsgálva megállapítható, hogy megkülönböztethető két különböző
áramlási tartomány (lamináris és turbulens). A két tartomány közötti átmenet
Re»3000 Reynolds-szám értéknél következik be.
-
Kapartfalú hőcserélőben nem-newtoni folyadékokat hőkezelve megállapítható,
hogy a kapott dimenziótlan összefüggések nem-newtoni anyagok esetében is
alkalmasak a belsőoldali hőátadási tényező meghatározására, amennyiben
a számítások a megfelelő látszólagos viszkozitás értékekkel történnek.
-
Összehasonlítva a hőátadást kapartfalú hőcserélőben üres csőgyűrűben történő
hőátadással megállapítható, hogy a kaparókések működésének a két áramlási
tartományban milyen mértékű hatása van.
-
A doktori értekezés ezenfelül a kapartfalú hőcserélő ipari méretezéséhez
nyújt segítséget egy egyszerűsített összefüggéssel.