FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS A VEGYIPARBAN

Körtvélyessy Gyula


 


A vegyi anyagok beépülése a termékek értékláncába: mi adja a hozzáadott értéket a petrolké-miában, gyógyszerekben, a mosószerekben, egy műanyagtermékben, vagy a festékekben? Fenntarthatóság a vegyiparban: milyen anyaggal éri el a használati értéket, miből állítja azt elő, hogyan alakítja ki, miként szabadul meg a terméktől és a melléktermékektől? A fenntartható termelés lehetőségei:

· a megfelelő „hatásos” molekula kiválasztása
· a megfelelő reakcióút megválasztása ennek előállítására
· a reakciók környezettudatos és gazdaságos levezetése: körülmények, katalizátor, be-rendezés, stb.
· globális gondolkodás a hulladékok kezelésében

Gyógyszeripari példa: adott gyógyszerhatóanyag előállításának fejlődése: novoldiamin

Rovarölőszer példa: olaj – DDT- foszfátészterek – piretroidok - juvenil hormonok

Mosószeres példa: szappan – Dodecilbenzolszulfonát – zsíralkohol-etoxilát-foszfátok

Festék példa: a szükséges használati érték elérése kémiai megoldásokon alapuló többrétegű bevonatokkal

Műanyagtermék példa: az élelmiszer csomagolás fejlődése a papírtól a többrétegű csomago-lóanyagig

A fenntartható fejlődés „szabályozásának megoldásai:
· vállalati módszer: felelős gondoskodás és termékkövetés
· törvényhozói módszer: REACH
· vevői módszer: vásárlásával részesíti előnyben a zöld gyártót

A REACH hatása a vegyiparra és fenntartható fejlődésére