Tömegspektrometria a proteomikában
Medzihradszky F. Katalin
Proteomikai Kutatócsoport, MTA, SzBK, Szeged
Department of Pharmaceutical Chemistry, University of California San Francisco

A tömegspektrometria "előítéletektől mentes" analitikai módszer. Nem kell előre tudnunk, mit is vizsgálunk (bár nem árt). Meghatározzuk a molekulák tömegét, több-kevesebb pontossággal, a készülékek felbontásától függően az izotópok eloszlását is. Tanulmányozzuk a molekulák fragmentálódását is különböző aktiválás hatására, és meghatározzuk a molekula-darabok tömegét.  Miután a molekulák "szétesése" szerkezetfüggő, a fragmensekből kikövetkeztethető az eredeti molekulaszerkezet.

A biopolimerek tömegspektrometriás analízise kb. 25 évvel ezelőtt kezdődött. De igazán két új ionizációs eljárás forradalmasította a fehérjeanalízist: a "Matrix-Assisted Laser Desorption Ionization" (MALDI) és elektroporlasztásos ionizáció (electrospray, ESI). A tömegspektrometrián alapuló fehérje-azonosítás, komplex fehérje-elegyek analízise, poszt-transzlációs módosítások nagy volumenű azonosítása, fehérje-populációk poszt-transzlációs módosításainak meghatározása mind-mind a proteomika körébe tartoznak. A kutatási terület fejlődése talán csak a komputerekéhez hasonlítható: mire megveszünk egy készüléket, már elavult. Az adatgyűjtés automatikus, hatalmas adathalmazokat eredményez. Az adatok értelmezését leginkább a rejtvényfejtéshez, dekódoláshoz hasonlítanám: számhalmazokból egyszerre csak peptidszekvencia lesz! Természetesen többnyire számítógépek segítségével, de azért még mindig akad szerepe az emberi találékonyságnak.

Előadásomban először ismertetem, mire képes ma a proteomika. Kitérek arra is, mi az, ami jelenleg hazánkban is megvalósítható. Az általános bevezető után pedig bemutatok néhányat saját eredményeinkből.