A fotodinamikus terápia hatóanyagainak fotofizikai tulajdonságai

Kubinyi Miklós1,2, Vidóczy Tamás1

1 Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpont (MTA KK), Szerkezeti Kémiai Intézet
2 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék


A fotodinamikus terápiát (photodynamic therapy, PDT) az orvostudomány az 1980-as évek óta alkalmazza. Egyes rosszindulatú daganatos betegségek gyógyításában a műtéti és a gyógyszeres terápiát egészíti ki, de önálló terápiaként is használják a bőrgyógyászatban és a szemgyógyászatban. A PDT során a kóros szöveteket pusztítják el úgy, hogy azokba festékanyagot, ún. fotoszenzibilizátort juttatnak, majd a szöveteket olyan hullámhosszú fénnyel sugározzák be, amelyet a festékanyag elnyel. (A fotoszenzibilizátor, magyarul fényérzékenyítő név arra utal, hogy az ilyen molekulák a sejteket érzékennyé teszik olyan fényre, amelynek egyébként nem lenne hatása.)

Fotoszenzibilizátornak olyan anyagok alkalmasak, amelyek elnyelése a látható fény vörös tartományába esik, ahol az élő szövetek áteresztése nagy. További fotofizikai követelmény, hogy molekuláik a fény elnyelését követően nagy hatásfokkal hosszú élettartamú (triplett) gerjesztett állapotba kerülnek, s többletenergiájukat úgy adják le, hogy a szövetekben különféle igen reaktív, sejtpusztulást eredményező részecskék keletkezzenek. Így a szövetekben lévő oxigénből energiaátadással szingulett oxigén, elektronátadással szuperoxid anion jöhet létre, emellett ugyancsak elektronátadással egyes biomolekulákból gyökök képződhetnek. A jelenleg engedélyezett hatóanyagok mindegyike porfirin-típusú vegyület.

Az MTA KK és a Műegyetem közös Lézerspektroszkópia Laboratóriumában a fotodinamikus terápiai alkalmazás szempontjából tanulmányozunk új vegyületeket, amelyek nagy részét a Műegyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszékén állítják elő. Kísérleti módszerként stacionárius abszorpciós és fluoreszcencia spektroszkópiát, valamint lézeres villanófény-fotolízist használunk, ez utóbbival a másodperc milliomodrészénél is gyorsabban lejátszódó reakciókat vizsgálunk. Különleges, Közép-európában egyedülálló detektorunk segítségével a szingulett oxigént közvetlenül ki tudjuk mutatni (közeli infravörös sugárzása alapján). A potenciális fotoszenzibilizátorokat oldatfázisban és a sejtmembránok modelljeként szolgáló vezikulumokban vizsgáljuk, továbbá az MTA KK Biomolekuláris Kémiai Intézetével kialakult együttműködés keretében sejtkultúrás vizsgálatokra is sor kerül. Több nemzetközi együttműködés keretében is segítjük a másutt szintetizált, fotoszenzibilizátorként hasznosítható vegyületek minősítését.

A fejlett országokban már elterjedt gyógyító módszer hazai bevezetéséhez a hatóanyagok vizsgálata mellett optikai eszközök fejlesztésével is hozzájárulunk. Terveink alapján az MTA KK műhelyében fényforrás, optikai szálköteges fényvezető és fényintenzitásmérő készült. Ezek alkalmazásával az Országos Gyógyintézeti Központ Fül-orr-gégészeti Osztályán már 4 éve folyik sikeres gyógyító munka PDT-vel, és ma már néhány más hazai intézményben is használják az eljárást.

A teljes cikk