Táplálkozás és az ischaemiás szívbetegség: magyar paradoxon?
Szollár Lajos
az orvostudomány doktora
Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézet, Budapest
Korábban is felfigyeltek arra, hogy bizonyos helyeken bizonyos tápanyagösszetevõk aránya eltér a várható összefüggés adta értéktõl és ezen sajátosságokat "paradoxon" névvel illettek. Ezek egyike a 90-es évek elején leírt ún. francia paradoxon. Lényege, hogy az ischaemiás szívbetegség okozta halálozás jóval kisebb Franciaországban, mint a hasonló fejlettségû nyugati országokban, jóllehet a kockázati tényezõk érvényesülése vagy ugyanolyan, vagy még nagyobb mértékû is, mint az összehasonlításul szolgáló országokban. Különös, hogy a jelenség egyfelõl a viszonylag nagy telített zsírsavbevitel, az igen elterjedt dohányzás és a kevéssé "divatos" aktív testedzést folytató életmód dacára észlelhetõ. A francia paradoxon francia leírói szerint az egyetlen eltérés a Franciaországban észlelhetõ nagy vörösborfogyasztásban mutatkozik (4. ábra). A mechanizmust illetõen felvetik, hogy csupán a vörösborban jelentõsebb mennyiségben jelenlévõ polifenol típusú antioxidáns komponensek lennének a jótékony hatásért felelõsek (pl. flavonoidok).


4. ábra
A borfogyasztás, ill. a teljes alkoholbevitel és
a CHD halálozás
Jelölés ua. mint az 1. ábrán
A borfogyasztás mint a szíveredetû halálozás
megelõzésének eszköze címen nyilvántartható
túlzó leegyszerûsítés természetesen
mind a mai napig sok vihart kavar, ezért tanulmányok sora
szerint a Franciaországban vagy egyéb mediterrán országban
is észlelt paradoxon más táplálkozási
változókban fellelhetõ különbségekkel
is megmagyarázható, így felmerült a cardiovascularis
halálozás alacsony volta és a nagyobb gyümölcs-
és zöldségfogyasztás közti összefüggés
hangsúlyozása; egyéb források szerint az "európai
paradoxon" részeként a szintén antioxidáns
E-vitaminbevitel északról-délre észlelhetõ
növekedésével is magyarázhatók a statisztikai
különbségek.
Látható, hogy valóban kimutatható egy jellemzõ negatív összefüggés a zöldségfogyasztás és a CHD halálozás között, Magyarország helyzete azonban sokkal rosszabb, mint ami földrajzi helyzetébõl adódna, figyelemreméltó a mediterrán területek elõnye (5. ábra felsõ rész). Hasonló a helyzet a gyümölcsfogyasztás tekintetében is, a magyarországi átlagot jelzõ pont rosszabb képet mutat, mint ami mezõgazdasági kultúránk és földrajzi adottságaink hagyományaiból következhetne, hiszen pl. a finn gyümölcsfogyasztás is nagyobb a hazainál (5. ábra alsó rész). Érdemes lenne az adatokat makro- és mikroközgazdasági szinten egyaránt jellemezni, továbbá elgondolkodni az élettanilag helyes ösztönös és a gazdaságilag befolyásolt tudatos tápanyag választás kórélettani hatásainak különbözõségérõl.


5. ábra
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás
összefüggése a CDH halálozással
Jelölés ua. mint az 1. ábrán.
A korábban már említett E-vitaminbevitel és
a CHD halálo-zás közötti összefüggést
divatos az európai paradoxon névvel illetni, mely szerint
minél kisebb az E-vitaminfogyasztás, annál nagyobb
a CHD halálozás. Ezen összefüggés valóban
kimutatható (6. ábra), jól látható a
mediterrán térségek elõnye és a meglepõen
alacsony magyar bevitel.


6. ábra
Az E-vitamin bevitel, valamint a földrajzi helyzet
és a CHD halálozás.
Jelölés ua. mint az 1. ábrán.
Ez különösen fájó, hiszen az európai
piacon rendelkezésre álló növényolajforrások
közül a Magyarországon is hagyományos és
hozzáférhetõ napraforgóolaj, a vitaminozott
margarin elegendõ mennyiségû tokoferolt tartalmaz.
| 1. táblázat | |||
| "Jótékony" változó | Korr. koeff. | "Káros" változó | Korr. koeff. |
| Bor | -0.60* | Telített zsírsav | +0.70* |
| E-vitamin | -0.57* | Monotelítetlen | +0.58* |
| Zöldség | -0.49* | Koleszterin | +0.55* |
| Gyümölcs | -0.44* | Össz-zsiradék | +0.53* |
| Politelítetlen sav | -0.29 | Állati zsiradék | +0.49* |
| Összalkohol | -0.22 | Sör | +0.42* |
| Égetett szesz | +0.03 | ||
Nem világos és egyértelmû, hogy az alacsony E-vitaminfelvételért kizárólag a kedvezõtlenül nagy állati-növényi zsiradékarány felelõs, nem világos az sem, hogy a napraforgóolaj elõállítási technológia hõterhelése és/vagy a hagyományos magyar konyhatechnika (magas hõfokú sütés) felelõs a természetes E-vitamintartalom csökkentéséért és így a bevitel alacsony voltáért, szemben pl. a mediterrán területek "salátaolaj" formájú, hõkezelés nélküli fogyasztási szokásaival.
Az 1. táblázatban a vizsgált 13 tápanyagbeviteli változó és a CHD közötti regressziós egyenesek korrelációs együtthatóit mutatjuk be, jól látható a nagy zsír-, telített zsírsav-, koleszterin-, állati zsiradékfogyasztás "kártékony", míg a nagy gyümölcs-, zöldség-, E-vitaminfogyasztás "jótékony" hatása.
| 2. táblázat | |
| Változó | % |
| Állati zsiradék | 116 |
| Telített zsírsav | 158 |
| Monotelítetlen | 150 |
| Politelítetlen | 40 |
| Össz-zsír | 133 |
| Koleszterin | 125 |
| Gyümölcs | 85 |
| Zöldség | 58 |
| E-vitamin | 50 |
| Bor | 103 |
| Sör | 122 |
| Égetett szesz | 176 |
| Összalkohol | 131 |
Érdemes egy pillantást vetni arra, hogy a vizsgált országok átlagához viszonyítva mennyi az egyes tápanyagösszetevõk %-os fogyasztása Magyarországon. Feltûnõ, hogy zsírfogyasztásunk 33 %-kal, telített zsírsavbevitelünk mintegy 60 %-kal, égetett szeszfogyasztásunk majdnem 80 %-kal haladja meg az átlagot, míg a többszörösen telítetlen zsírsavbevitelünk csak 40 %-a, zöldségfogyasztásunk csak 60 %-a, E-vitaminfogyasztásunk csak fele az átlagos mennyiségnek (2. táblázat).
Érdemes összehasonlítani, hogy a vizsgálatba bevont országok hány táplálkozási mutató tekintetében mutatnak jobb vagy rosszabb halálozást, mint ami a regresszióból következik. Figyelemreméltó Belgium, Franciaország és Hollandia, ahol a helyzet lényegesen jobb, mint ami pusztán a táplálkozási szokásokból levezethetõ lenne, átlagosnak mondható pl. Ausztria, Németország, rosszabbodik a helyzet a tengerentúli angolszász országoknál, és tragikusra fordul Magyarországon és néhány skandináv országban (3. táblázat), e tekintetben tehát "tiszteletbeli" skandinávoknak is számíthatnunk. (Bár azok lennénk a sokszor irigyelt oktatási, nyelvismereti, vagy jóléti gondoskodási tekintetben is!) Megdöbbentõ, hogy CHD halálozásunk még annál is rosszabb, mint ami a nem igazán kedvezõ tápanyagbeviteli adatokból következik, hiszen a vizsgált 13 változó esetében "jobb" helyzet egy esetben sem találtatott, míg rosszabb 10 esetben. Ez tehát a magyar paradoxon, szinte a francia paradoxon negatív elõjelû változata, vagyis halálozási helyzetünk sokkal rosszabb, mint ami a – különben rendkívül elõnytelen – táplálkozási szokásokból következtethetõ lenne. Az okoknak még csak a találgatása is messze meghaladja jelen elõadás kereteit. A földrajzi összefüggést szemlélteti a 6. ábra alsó része, az északi fekvésû országok CHD halálozási túlsúlya, a mediterránok elõnye igen szemléletes, nagyon szomorú a H-betûvel jelzett pont helyzete, különösen ha a hasonló átlagos földrajzi szélességû Ausztria vagy Svájc helyzetét tekintjük, és különösen ha tudjuk, hogy ebben a tekintetben 50-60 eszten-dõvel ezelõtt nem volt lényeges különbség az említett közép-európai országok között.
Az elmondottak alapján
– igazoltnak tûnik a korábban az MTA több testülete által is jegyzett, Elnökségi állásfoglalással is megerõsített, a magyar-rszági táplálkozási szokások megváltoztatására tett ajánlások helyessége, melynek a mai állapot szerint módosított megerõsítése szükségesnek látszik. Az ajánlások létjogosultságát alátámasztja, hogy azok érvényesülése mellett pl. az Egyesült Államokban az utóbbi harminc évben csökkent az ischaemiás szív-etegségek gyakorisága.
| 3. táblázat | |||
| Ország | Jobb | Megfelel | Rosszabb |
| 1. Belgium | 13 | 0 | 0 |
| 2. Franciao. | 11 | 2 | 0 |
| 3. Hollandia | 10 | 3 | 0 |
| 4-5. Japán | 9 | 4 | 0 |
| 4-5. Svájc | 9 | 4 | 0 |
| 6. Olaszo. | 4 | 9 | 0 |
| 7. Kanada | 1 | 12 | 0 |
| 8. Ausztria | 0 | 12 | 1 |
| 9-10. Németo. | 0 | 11 | 2 |
| 9-10. USA | 0 | 11 | 2 |
| 11. Új-Zéland | 0 | 9 | 4 |
| 12-13. Svédo. | 0 | 8 | 5 |
| 12-13. AUS | 0 | 8 | 5 |
| 14. Norvégia | 0 | 7 | 6 |
| 15. Dánia | 0 | 4 | 9 |
| 16. UK | 0 | 3 | 10 |
| 17. MAgyaro. | 0 | 3 | 10 |
| 18. Finno. | 0 | 1 | 12 |
A halálesetek 1968-1988 között észlelt csökkenése együtt járt a fogyasztási szokások tetemes és jótékony irányú változásával, egyes becslések szerint az e betegségben észlelt halandóság-csökkenés mintegy egyharmadáért éppen a táplálkozási szokások kedvezõ változása lenne felelõs, míg a maradék egyharmad-egyharmad arányban a dohányzás csökkenése, ill. a gyógyító eljárások fejlõdése lenne a háttérben;
– az is világos, hogy az ajánlásokban foglaltak nem valósultak meg, erre utal a helyzet változatlansága, valamint pl. a közelmúltban ismertetett, a hazai iskolásgyermekek táplálkozási szokásait ismertetõ vizsgálat igen lehangoló eredménye, mely bizonyítja, hogy mi, felnõttek változtatás nélkül továbbadjuk rossz hagyományainkat a következõ generációnak;
– leszögezhetõ, hogy a helyzet változatlansága nem róható fel egyértelmûen az egyszerû "fogyasztó" megrögzött táplákozási szokásait õrzõ magatartásának, óhatatlanul felmerül a politikai döntéshozók ezirányú nemtörõdömségének és felelõtlenségének felvetése is, hiszen pl. Robert Koch szavaival élve: "a politika a legfontosabb egészségformáló tényezõ", így elgondolkodtató a magyar mezõgazdaság és élelmiszeripar – mely adottságait tekintve képes az élettanilag kifogástalan, bõséges és változatos tápanyagválaszték elõállítására – magárahagyásának szerepe a nem szükségszerûen optimális kínálatot nyújtó, globalizációs törekvéseket célzó, kizárólag piacorientált multinacionális fenyegetettséggel szemben;
– feltûnõ és fájdalmas a magasabbrendû társadalmi célok szolgálatába állított tudatos árpolitika hiánya (elég ismét csak egy finn példára utalni, ahol az alkohol tetemes adójának nagy részét pl. a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztói árának alacsonyan tartására fordítják, mint állami támogatást) és végül
– támogatandó a magyar paradoxont elõidézõ okok feltárását célzó vizsgálatok és kutatások bátorítása.
Brillat-Savarin 1825-ben fogalmazott sorai "mondd meg, mit eszel, és megmondom, ki vagy" alapvetõen máig igazak, az eredeti mondás szerint nem csak a társadalmi helyzetünkre és mûveltségünkre utal, hanem sajnos sorsunkat is meghatározhatja.
Vissza a tudományos ülés programjához