Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdései:
A Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram
feladatai és lehetõségei

 Pintér Alán
az orvostudomány kandidátusa

 'Johan Béla' Országos Közegészségügyi Intézet

 

Az embert körülvevõ fizikai, biológiai, társadalmi és lélektani környezet jelentõsen befolyásolja a lakosság egészségi állapotát és életkilátásait. Ugyanakkor az emberi tevékenység is megváltoztatja a környezetet és ez a kölcsönhatás sokszor mind az egészségre, mind a környezetre káros.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) megfogalmazta, hogy az emberi egészség nem csupán a betegség hiányát, hanem a teljes testi, lelki és társadalmi jólétet jelenti. Ugyanígy a környezet sem korlátozódik pusztán a fizikai környezetre és a környezet-egészségügy széles értelmezése az ember, a környezet teljes vertikumát magában foglalja.

A táplálkozás meghatározó az egészség szempontjából - a táplálék mennyisége és minõsége a legfontosabb népbetegségek (kardiovaszkuláris betegségek, daganatok, hiánybe-tegségek, stb) kialakulásában meghatározó.

A környezeti tényezõk, fizikai, vegyi és biológiai szennyezõk jelentõsen befolyásolhatják az élelmiszerek minõségét és egészségkárosító hatásúak lehetnek. Teljességgel érthetõ, hogy a WHO is kiemelt jelentõséget tulajdonít az élelmiszer-biztonság kérdésének. A káros tényezõktõl mentes élelmiszerek biztosítása a társadalom egészének, de elsõsorban a közegészségügy feladata. Ezt az Egészségügyi Világszervezet stratégiája is megfogalmazta: (Egészséget Mindenkinek 2000-re):

„Az élelmiszerekben elõforduló mikroorganizmusok, illetve toxinjaik, toxikus vegyi anyagok és a radioaktivitás által okozott egészségkárosodásokat jelentõsen csökkenteni kell."

 A cél eléréséhez szükséges feladatok:

az élelmiszer-készítés minden szakaszában a megelõzés érdekében szükséges jogszabályi, adminisztratív és technikai háttér biztosítása (termelés, tenyésztés, elõkészítés, tárolás, csomagolás, eladás stb.),

vegyi szennyezõk mennyiségének csökkentése, a WHO által ajánlott értékek alapján számított heti bevitel mértékének csökkentése,

a fogyasztók megfelelõ információja, élelmiszerfertõzések, élelmiszermérgezések megelõzése, nyilvántartása, az információk átadása, az élelmiszerhigiéne, a táplálkozás-egészségügy fontosságának, a feladatoknak széles körben való ismertetése, tájékoztatás.

Az egészségügyi és környezetvédelmi miniszterek második interminiszteriális konferenciáján (Helsinki, 1994) a WHO Európai területének tagországai ünnepélyes Nyilatkozatban fogadták el az Európai Környezetegészségügyi Akciótervet (Environment and Health Action Plan for Europe, EHAPE), amely alapvetõen az egyes országok Akciótervén alapul. Magyarország az elsõk között kezdte meg a Nemzeti Környezetegészségügyi Akcióprogram (NEKAP) kialakítását, amely a Nemzeti Környezetvédelmi Program részeként, de önálló program formájában 1996 végére elkészült.

A NEKAP kidolgozására 12 szakmai csoport alakult, ezek között az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó problémákat Prof. Bíró György vezetésével szakértõi csoport fogalmazta meg és jelölte ki a legfontosabb teendõket, amelyek alapvetõen megegyeznek a WHO megjelölt célokkal és feladatokkal. Az alábbiakban néhány kiemelt terület hazai helyzetét és a kapcsolatos feladatokat foglaljuk össze.

 

Mikrobiológiai szennyezettség

Az élelmiszerfertõzések száma hazánkban – hasonlóan más európai országokhoz – lényegében nem csökkent – talán változó mértékû, de tendenciájában emelkedõ. A kórokozók széles körébõl kiemelt jelentõségû a Salmonellosis (1. ábra), amelyhez képest más kórokozók által okozott megbetegedések elenyészõek. Az európai tendencia - ha országonként eltérõ mértékben is - de hasonló emelkedést mutat.  

1. ábra

 

A megelõzés rendkívül drága, de a mai világban magától értetõdõ gazdasági számítások szerint ez esetben is a megelõzés lenne az olcsóbb megoldás. Az Egyesült Királyságban végzett számítás egy Salmonellosisos beteggel kapcsolatos költségeket mintegy 800 fontra (230.000 forint) becsüli.

Magyarországi számítások szerint a termelésbõl való kiesést nem számolva, 1992-ben egy Salmonellosisban szenvedõ betegre esõ költségek 28.000-30.000 forintra tehetõk (Szentgáliné Csórián E., (OKI), személyes közlés). Szükséges lenne a Salmonellosis megbetegedések megelõzésére országos program kialakítása, amely az érintett tárcák és hatóságok szoros együttmûködésén alapulna. 

1. táblázat

Salmonellosisban szenvedõ beteggel kapcsolatos költségek
(Egyesült Királyság, 1992, Magyarország, 1992)
 

  Megbetegedések szerinti költségek (UK font)
Helyi szervek vizsgálatai

57.8

Laboratórium vizsgálatok

46.3

Háziorvos költségei

29.3

Kórházi költségek

167.3

Gyógyszerek költségei

6.3

Egyéb költségek

66.9

Termelésbõl való kiesés költségei

412.9.

Összesen

789.0

(236.700 forint)

Forrás: Sockett, P.N. & Roberts, J.A.

 

Vegyi szennyezettség

Az élelmiszerek termelése, illetve elõállítása, csomagolása, tárolása, forgalombahozatala során számos vegyi szennyezés fordulhat elõ, amelyek mértéke országonként, az import élelmiszerek minõsége szerint stb.jelentõsen eltérhet. Általánosságban elmondható, hogy a vegyi szennyezettség mértéke nem haladja meg az európai átlagot, ugyanakkor egyes szennyezett területen termesztett, illetve elõállított élelmiszerek minõségét nem ismerjük. A lakosság egészségi állapota szempontjából jelentõs vegyi szennyezõket foglaljuk össze röviden - a teljesség igénye nélkül.

Ólom

Az élelmiszerekben elõforduló ólom-szennyezettség forrása környezeti eredetû: leginkább az ipari és közlekedési emisszió a döntõ, míg a csomagolóanyag, a felhasznált víz ólomtartalma közegészségügyi szempontból nem jelentõs.

A magyarországi élelmiszerek ólomtartalmát a 2. táblázat mutatja be.


2. táblázat

Magyarországi élelmiszerek ólomtartalma
(1993-1995)

Élelmiszer

A vizsgált minták száma

Ólom tartalom µ g/kg

átlag min. max.
Hús és húskészítmény hazai

import

202

13

138

10*

<1

7

2540

200

Hal és halkészítmény hazai

import

11

19

71

90*

30

<10

191

230

Tej és tejtermék hazai

import

375

87

29

104*

<1

<10

584

130

Cereáliák hazai

import

657

23

58

80*

<1

<10

464

137

Zöldség

753

32

<1

234

Zöldségkészítmény hazai

import

126

16

58

110*

2

<10

1480

120

Gyümölcs

538

31

<1

170

Gyümölcskészítmény hazai

import

228

23

53

<10*

<1

<10

174

313

Italok

538

17

<1

349

Cukor

130

75

2

455

Olaj

250

37

<1

177


A táplálékkal bevitt összólom mennyiség 131 m g/nap (3. táblázat) alapján - európai összehasonlításban - a középmezõnyben helyezkedünk el. A hazai élelmiszerek ólomtartalma a 90-es évek óta csökkenõ tendenciát mutat - ez jórészt a közlekedési eredetû kibocsátás csökkenésével, illetve az ipari termelés visszaesésével kapcsolatos.

A szándékos szennyezések idõnként elõfordulnak - az emlékezetes paprikahamisítás kapcsán az ország csaknem teljes területére kiterjedõ ólomszennyezést (és egyéb vegyi szennyezéseket, mint króm, szinezékek) lehetett nyomon követni.

 

3. táblázat

Becsült napi ólombevitel

Élelmiszer

Napi bevitel

Ólomszint

Napi ólom bevitel

(g) (µ g/kg) (µ g) (%)
Hús és húskészítmény

hal
hús, feldolgozott hús

8,4
181,0

90
140

0,76
25,34

19,9

Tej és tejtermék

tej
sajt, tejszín, túró, stb.

386,5

40

15,46

11,8

Cereáliák

kenyér, tésztafélék
liszt, korpa, stb.

252,0

80

20,16

15,4

Zöldségfélék és termékek

236,0

60

14,16

10,8

Gyümölcsök és termékek

192,0

50

9,60

7,3

Burgonya

160,0

35

5,60

4,3

Tojás

51,8

70

3,63

2,8

Zsírok, olajok

129,8

20

2,60

2,0

Cukor

254,7

75

19,10

14,6

Italok

600,0

20

12,00

9,1

Csokoládé és kakaó

20,0

130

2,60

2,0

ÖSSZESEN:

131,01 µ g

100,0 %

dr. Sohár Pálné (OÉTI) adatai
Tolerálható heti Pb bevitel: 25 µ g/ttkg
Átlagos hazai heti Pb bevitel: 13,1 µ g/ttkg (52 %)
 


Következô rész
Vissza a tudományos ülés programjához