És?
Ezek a molekulák ingerlik a szájban lévõ,
"fájadalomérzékelõ" idegvégzõdéseket.
Fokozzák az ízleléshez szükséges nyálképzõdést,
és elõsegíthetik a nyugtató neuropeptidek –
az enkefalinok és endorfinok – kibocsátását
az agyban.
Miért csípõsek?
A molekulák többségében megtalálható
a következõ egység:
Lehetséges, hogy a molekulák ezzel a résszel szájunk azonos receptorhelyére illeszkednek, s a vegyületek ezért váltják ki ugyanazt a reakciót.
Miért szeretjük?
A kapszaicin és a többi "csípõs" molekula
az izzadás révén hõveszteséget vált
ki. A forró égövön ezért is szeretik az
erõs ételeket. Érdekes, hogy a kapszaicin irritálja
a bõrt, de többszöri alkalmazás esetén a
kezelt területet érzésteleníti. Emiatt néhány
fájdalomcsillapító krémbe kapszaicint is kevernek.
Csak minket csíp a paprika?
Néhány állat érzékeli a csípõs
ízt, de a madarak például nem. A kapszaicinnal bevont
magokat nyugodtan megehetik a madarak, a mókusok azonban otthagyják.
Vissza | http://www.kfki.hu/chemonet/
http://www.ch.bme.hu/chemonet/ |