William Nunn Lipscomb

Amerikai fizikokémikus, 1976-ben elnyerte a kémiai Nobel-díjat a bórvegyületek szerkezetének és kötéseinek feltárásában, a kémiai kötések általános természetének vizsgálatában elért eredményeiért.

 Lipscomb 1941-ben végzett a Kentuckyi Egyetemen, 1946-ban a Kaliforniai Műegyetemen doktorált. 1942 és 1946 között fizikai kémikusként a Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalban dolgozott, majd a Minnesotai Egyetem docense lett. 1959-ben mint egyetemi tanár és a fizikokémiai tanszék vezetője vált meg az egyetemtől. Ekkor a Harvard Egyetem professzora lett, 1962-től 1965-ig vezette a kémiatanszéket. Különféle röntgensugaras módszereket dolgozott ki, ezek később sok kémiai alkalmazásban hasznosultak. Lipscomb és munkatársai e módszerekkel térképezték fel sok bór–hidrogén vegyület (a boránok) és származékaik molekuláris szerkezetét.

Fontosabb művei: Boron Hydrides (Bór-hidridek; 1963), Nuclear Magnetic Resonance Studies of Boron and Related Compounds (Bór- és rokon vegyületek tanulmányozása magmágneses rezonanciával; 1969).
 Naptár