Kérdés: Megakadályozható-e elektrosztatikusan védô zacskóval a floppylemezek károsodása metrón és egyéb elektromos közlekedési eszközökön? Ha igen, miért?


1. válasz: Nem. Az elektrosztatikus zacskó (mint neve is mutatja) az elektromos statikus feltöltõdés ellen véd, ami a CMOS technologiával gyártott félvezetõk nagy ellensége (pl. processzorok, memóriák). A floppyk (kazetták, videokazetták) adatai mágneses úton kerülnek rögzítésre, így azok a mágneses tértõl törlõdhetnek. Így legfeljebb mágnesezhetõ anyagból
(vas) készült dobozzal védhetõk. Ilyen adathordozót ne tároljunk tv (monitor) közelében, illetve metrón, villamoson ne rakjuk le a földre, hanem tartsuk a kezünkben, hogy minél messzebb legyen a motortól és egyéb elektromos herkentyûktõl. (A mágneses térerõ a távolság négyzetével arányosan csökken.)

Dömötör Ákos


2. válasz:  Gondolom, az 1/r2-es csökkenésre gondolt a válaszadó, de ez csak elírás (vagy szóhasználat kérdése). Az érdemi kritikám az, hogy a mágneses térerõ nem a távolság négyzetével, hanem legalább a köbével csökken, nem lévén mágneses monopólus a természetben, csak dipól (vagy azokból összetevõdõ magasabb multipólus)!

G. P.


Vissza a kérdésekhez