Kérdés: Hogyan kerül az érett körte a vilmoskörte pálinka üvegébe?


1. válasz: Körteéréskor az apró körtékre ráhúzzák az üres üvegeket. A körték az üvegben nônek tovább. Amikor megérnek, leszüretelik a termést, és az üveget megtöltik az itallal.

S. A.
New York


2. válasz: Már többször is érleltem körtét üvegben. Meg kell várni, amíg a virágszirmok lehullanak, és a legkisebb "körtekezdeményekre" kell ráhúzni az üveget. Hagyni kell, hogy a körte megérjen a biztonságosan rögzített üvegben.

Azt tapasztaltam, hogy jót tesz, ha meleg napokon levegôt áramoltatunk át az üvegen vagy árnyékot vetünk az üvegre, és leszedjük az ágól a többi gyümölcsöt. Így a körte nem rohad meg és több táplálékhoz jut. Amikor érett, leszedjük a fáról.

A trükkökhöz, például az üvegben érlelt körte meghámozásához "szerszámkészlet" és biztos kéz kell.

G. W.
Heriot
Midlothian


3. válasz: Japánban dinnyét is érlelnek kocka alakú edényekben. Növekedés közben a dinnye kitölti az edényt, és végül kocka formája lesz. A gyümölcs ehetô, de nem ízletes. Díszítésre használják.

E. E.
Barnwood Gloucestershire


4. válasz: A fán palackozott gyümölcsöt Kaliforniában is meghonosították; itt padlizsánt nevelnek mûanyag formában. Az érett padlizsán hírességek, például Elvis vagy Bill Clinton arcaként kerül ki a kertekbôl...

H. S:
Koppenhága
Dánia


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science