Kérdés: Érdekes jelenségre figyeltünk fel egy grill-party közben. A dobozos söröket egy vízzel teli mûanyag ládában hûtöttük. Furcsa mód a dobozok egy része a láda alján maradt, a többiek a víz felszínén úsztak. Több doboz volt lent, mint fent, de nem a sör márkájától függött, hogy melyik hova került. Mi lehet ennek az oka?

C. H. R.
Sawbridgeworth
Hertfordshire


Válasz: A sörös dobozok viselkedését elsôsorban a fogyasztás és csak másodsorban a hidrosztatika törvényei magyarázzák. A dobozra nyomtatott térfogat csak a törvényes minimum, ezért a dobozokat úgy gyártják, hogy több folyadék is elférjen bennük.

A többlet sör mennyisége attól függ, hogy a töltés során a gyártó milyen minôségellenôrzést vezet be. Ha a sört pontosan mérik a töltéskor, akkor a dobozoknak csak alig kell nagyobbaknak lenniük a névleges térfogatnál. Ha a töltés kevésbé pontos, nagyobb dobozokra van szükség; ezek elôállítása és szállítása drágább, és több olyan sör kerülhet az edényekbe, amelyért a gyártó nem kérhet pénzt.

Ha a doboz tele van, és a névlegesnél több sört töltöttek bele, sûrûsége nagyobb, mint a vízé (a sör és az alumínium sûrûbb a víznél). Ha a dobozba csak a minimális mennyiségû sört töltik, a maradék térfogatot levegô és szén-dioxid tölti ki; ilyenkor a doboz sûrûsége kisebb, mint amikor tele van.

Vegyük a sör és a levegô sûrûségét 1010, illetve 1 kilogramm/köbméternek, és tegyük fel, hogy a névlegesen 440 milliliteres alumíniumdoboz tömege 30 gramm. Néhány közelítô számítás (a hûtômben tárolt dobozok alapján) azt mutatja, hogy ha a szokásos 440 milliliter sör fölött a térfogat körülbelül 8 százalékát levegô tölti ki, a doboz már úszik a vízen. Ezt az értéket úgy mérhetjük meg, ha megnézzük, hogy a sör meddig tölti meg a dobozt; ebben az esetben a sör szintje kb. 9 millilméternyire van a doboz tetejétôl.

Abból, hogy több doboz süllyedt el, mint amennyi úszott, arra lehet következtetni, hogy a gyártók az elôírások betartása érdekében inkább túltöltik a dobozokat.

Aki jó hidegen szereti a sört vagy jól akar járni, olyan dobozt keressen, amelyik nem úszik a vízen.

P. K.
Buxton
Derbyshire


Vissza a kérdésekhez


The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science