Kérdés: Mi történik a madarakat szállító kamionnal súlymérés közben, ha a madarak felrepülnek? Mit mutat a mérleg: súlycsökkenést, vagy nincs változás?

Varga Péter


1. válasz: Zárt rendszer tömege állandó (Lomonoszov & Lavoisier)! Tehát ha a kamiont zárt rendszernek tekintem, akkor a tömege állandó, de a szárnyasok megdöglenek.

Ha a kamion nyitott légterû, akkor a szárnyasok röpködése csökkenteni fogja a kocsi tömegét, mivel a szányasok terhe a szárnyaik által nem a kamiont fogja nyomni, hanem a közeget (a levegõt).

Greg


2. válasz: Nem történik változás. A madarak a kamionba zárt levegõ segítségével tartják magukat a levegõben, mégpedig azáltal, hogy folyamatosan lefelé mutató impulzust adnak át a levegõnek, a levegõ pedig továbbadja ezt a kamionnak. Máshova nem tudja továbbadni, mert a külvilággal nincs közvetlen kapcsolatban. Ha kinyitjuk a raktér ajtaját, vagy akár csak egy kis szellõzõnyílást, a kamion súlya csökken valamennyivel, mert az impulzustranszport lehetõvé válik a külsõ levegõ felé.

Rónyai Róbert
JATE, Szeged3. válasz: Szerintem, ha elvonatkoztatunk a madarak igényeitõl és mint kísérletet elemezzük, akkor csökken egy kicsit a súlya, de nem annyival, amennyi a madaraké. Hiszen a szárnyuk által keltett nyomás minden irányba hat, így nem
csak lefelé, a mérleg felé! Tehát a súly csökken, de nem a madarak teljes súlyával!

Szerintem.  :-)

Attila


4. válasz: Az utóbbi válasz sajnos nem állja meg a helyét, ugyanis a madarak szárnya alatt tényleg nagyobb a nyomás, felette viszont csökkenni fog (éppen a két oldal közötti nyomáskülönbségbõl származó erõ tartja õket a levegõben), így
a rendszer súlya sem fog változni.

Nényei ÁrpádVissza a kérdésekhez