Kérdés: Van egy tetõkertem, amelyet éjszaka reflektorral világítok meg, és a hatás kedvéért megpróbáltam éjszakai szivárványt is elõvarázsolni, de semmilyen megvilágítással és folyadékporlasztással sem sikerült. Miért?

N. S.
London


1. válasz: A szivárványhoz a vízcseppek átmérõjének kb. 1 mm-nél nagyobbnak kell lennie. Ha a cseppek ennél kisebbek, a szivárvány a vörös szélétõl kiindulva halványodni kezd. Az emberi szem nem különbözteti meg a halvány színeket, ezért az éjszakai szivárvány, például az, amelyik a holdfény hatására jelenik meg, fehérnek látszik. Ha a fényforrásból hiányzik valamelyik szín, a szivárvány nem lesz teljes. A volfrámreflektorból például hiányzik a spektrum kék része.

M. B.
The Met Office Press Office
London


2. válasz: Nem lehetetlen szivárványt kelteni, de ahhoz, hogy lássuk, a (lehetõ legfehérebb) fényforrásnak mögöttünk, a permetnek elõttünk kell lennie. Az éjszakai szivárványhoz magas és fehér kerítésre van szükségünk, mert a halvány szivárványt csak ilyen háttér elõtt látjuk. És lehet, hogy az erõs világítás miatt csillagászati villanyszámlát kapunk.

D. C.
Runcorn
Cheshire


3. válasz: Lehet, hogy azért nem látszik a szivárvány, mert a lámpa túl magasan van a vízpermethez képest. Ilyenkor a szivárvány a horizont alatt (ebben az esetben a tetõkert alatt) képzõdik. A valódi szivárványt is általában akkor látjuk, ha a Nap alacsonyan van ilyenkor a szivárvány magasan jelenik meg.

J. R.
Bangor


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science