Kérdés: A Wright testvérek kísérlete elõtt is készítettek már papírrepülõt, és ha igen, mikor?

C. O.


A Wright testvérek repülõgépe
Válasz: Egy 1325-ös flamand kézirat tudósít elõször repülõgépmodellrõl (pontosabban helikoptermodellrõl). Elképzelhetõ, hogy az ókori egyiptomiak is röptettek repülõmodelleket, de erre kevés bizonyítékunk van. Nyugaton a XIII. század táján terjedtek el a sárkányok, bár Kínában már sokkal korábban kedvelték õket. Úgy tûnik, hogy – érdekes módon – senkit sem vezettek rá a repülés mechanikájára.

Egy 1420-beli kézirat egyik lapján rakétahajtású madár szerepel.

Elõször a XVI. században jelent meg a papírdárda, de csak gyerekjátéknak tartották. A XVII–XVIII. században többféle csapkodószárnyas repülõgép készült, amellyel már a felnõttek próbálták utánozni a madarak szárnycsapásait. Sajnos egyetlen szerkezet sem tudott repülni.

A XVIII. század végén és a XIX. század elején Sir George Cayley  kísérlezetett vitorlázó repülõgépmodellekkel. A XIX. században divattá vált a repülõgép-modellezés. Alphonse Pénaud-tól, egy francia feltalálótól származik a csavart gumiszalagos motor, amely csak 16 grammot nyomott. Az 1880-as években már a boltokban is árulták a gumiszalagos repülõgép-modelleket.

A történet a Wright testvérekkel folytatódik és a mai napig is tart. Ami külön érdekes: az említett modelleket kipróbáltam, és többé-kevésbé mindegyik mûködött.

M. B.
London


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science