Kérdés: Miért nem esnek le a madarak alvás közben az ágról? Alszanak egyáltalán?

G. F.
Kilmarnock
Ayrshire


1. válasz: A madarak lábában ügyes ínrendszer van. A combban lévõ izomból az ín a térden át a lábszárba fut, körbefonja a bokát, és a lábujjak alatt folytatódik. Amikor a madár pihen, testsúlyának hatására a térd behajlik, feszesre húzza az ínt, és a karmok összezáródnak. Ez a rendszer olyan hatékonyan mûködik, hogy még kimúlt maradarakat is találnak az ágakon.
 
A. B.
Girvan
Ayrshire
 


2. válasz: A madarak alszanak. Sõt van, amelyik fél lábon állva alszik. S ami még meglepõbb, álomba is "hipnotizálhatók".

Ha ki akarjuk próbálni a "hipnózist", álljunk a kalitka közelébe, és tegyünk úgy, mintha fokozatosan elnehezdene a szemhéjunk és elaludnánk. A madár követni fogja a példát, esetleg felhúzza az egyik lábát, a fejét bedugja a szárnya alá, és mély álomba merül.

Akinek van otthon madara, tudja, hogy a madár akkor is elalszik, ha a ketrecére takarót borítunk.

D. L.
Haddington
East Lothian
 


3. válasz: A madarak rövid, de mély alvások sorozatában alszanak többnyire éjszaka. A gázlómadarak alvási szokásait azonban nem a Nap, hanem az árapály szabályozza.

Néhány fajt könnyen becsapnak a mesterséges fények. A fényárban úszó városok álmatlanságba kergethetik az énekes madarakat. A lakásom melletti, kivilágított lóversenypálya egész éjjel hajnalként dereng a horizonton, és a vörösbegyek meg a feketerigók már éjjel 2-tõl egyfolytában énekelnek. Sajnos, nem tudom, hogy õk is annyira kifáradnak-e, mint én...

A. S.
Dublin


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science