Kérdés: Emlékszem, hogy gyerekkoromban a lemezjátszók 16, 33 1/3, 45 és 78 fordulat/perces sebességgel mûködtek, de egy barátom azt mondja, hogy a 16 fordulat/perces lemez nagyon ritka volt. Meg tudja mondani valaki, hogy a 16 fordulat/percet mire használták ha egyáltalán használták?

S. H.
New York


1. válasz: A 16 (vagy pontosabban a 16 3/4) fordulat/perces lemez Németországban jelent meg az 1950-es évek végén. Elsõsorban a "beszélõ dobozokban" alkalmazták, hogy kihasználják a megnövekedett lejátszási idõt, amely csaknem kétszerese a 33 1/3 fordulat/perces lemezekének.

Késõbb az amerikai Vox cég zenei felvételeket is gyártott ezzel a sebességgel. Ezek a lemezek azonban nem arattak sikert valószínûleg a gyengébb minõség miatt.

Nagy-Britanniában elsõként Edgar Allan Poe (rém)történeteit rögzítették 16 fordulat/perces sebességgel 1959-ben; a lemez több mint másfél órán át szólt. A volt szocialista országokban még az 1960-as években is adtak ki ilyen lemezeket.

T. M.
London


2. válasz: Az amerikai kormány sok 16 fordulat/perces lemezt adott ki a "Beszélõ dobozt a vakoknak" program keretében.
A  lemezek körülbelül olyan minõségben adták vissza a hangot, mint a telefon. A kazettás magnók megjelenése után  fölöslegessé váltak.
 

R. F.
Winnetka
Illinois


3. válasz: A 16 fordulat/perces lemezek ritkák voltak, de egyre emlékszem: ezen Churchill háborús beszédeibõl rögzítettek néhányat.

A. G. W.
Belper
Derbyshire


4. válasz: Nekem még van egy háború elõtti, 16 fordulat/perces lemezem, amelyen Lenin beszél a földtulajdonról és az élelmiszerek elosztásáról. Csehszlovákiában készült, és a Narodni Diskotéka címkét viseli.

J. M.
Helston
Cornwall


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science