Kérdés: A kóla ragyogóra tisztítja a sárgarezet és a hasonló ötvözeteket. Miért? És mit mûvel a kóla a gyomorban, ha megisszuk?

B. L. K.
Workington
Cumbria


1. válasz: Az ötvözetek az oxigén és az ötvözet egyik komponense közötti reakció miatt válnak foltossá, homályossá. A felületen oxid képzõdik. A kóla enyhén savas, és a sav elbontja az oxidot. A gyomorban sokkal erõsebb savak vannak, mint a kólában, ezért nem marja a kóla a gyomrunkat. De a sok kóla rongálja a fogakat, mert a sav megtámadhatja a fogzománcot.

G. M.
Sevenoaks
Kent


2. válasz: A kóla azért szedi le a korróziós nyomokat a sárgarézrõl, mert sok foszforsavat tartalmaz. Ez a sav támadja meg a fogakat is, ezért kólázás után mossunk fogat.

A cukormentes kólában is kb. annyi foszforsav van, mint a "rendesben", tehát ne gondoljuk, hogy az nem árt a fogaknak.

D. E.
Oxford


3. válasz: Nem kell azon izgulni, hogy a kóla mit csinál a gyomorban. A gyomorsavak sokkal nagyobb hatást fejtenek ki a fémekre, mint a kóla a gyomorra.

Errõl magam is meggyõzõdtem. Gyerekkoromban egyszer háborgó gyomorral bicikliztem el a cserkészgyûlésre. Éppen a házhoz támasztottam a bringát, amikor rémületemre mindent kiadtam. Mivel elkéstem, gyorsan besurrantam. Másfél óra múlva, amikor elõkerültem, láttam, hogy a váznak arról a részérõl, amely a gyomrom tartalmával érintkezett, lejött a festék.

R. H.
Loughborough
Leicestershire


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science