Kérdés: Nemrégiben repülõgépen utaztam, és elolvastam, hogy mit nem szabad felvinni a gépre. Elképedve láttam, hogy higanyos hõmérõt sem vihetek magammal. Ugyan miért nem?

R. E.
Cleckheaton
West Yorkshire


1. válasz: A repülõgépek elsõsorban alumíniumból készülnek. Meglepõ módon nagyon kevés higany is sok alumíniumot képes tönkretenni. Az alumínium hevesen egyesül a levegõ oxigénjével. A reakció során vékony, erõs oxidréteg alakul ki a fém felületén, amely leállítja a további oxidációt: megvédi az alumíniumot.

A higany megbonthatja a védõréteget, és az alumíniummal amalgámot képez, amely alulról törheti át az oxidot. Sok-sok évvel ezelõtt egy kollégám néhány csepp higanyt fröccsentett egy fa munkaasztalra, amelyet vastag alumíniumszegély vett körül. Másnap reggelre nagy lyukak maródtak az alumíniumba, a közeli farész elszenesedett, és nagy, törékeny, korallszerû alumínium-oxid tornyok nõttek az asztalon.

H. R.
Southamptoni Egyetem
Elektronikai és Számítástechnikai Tanszék


2. válasz: Mivel a folyékony higany igen mozgékony, a korrozív amalgám mélyen behatolhat a felületbe. Azt a repülõgépet, amelyikben higany fröccsent szét, karanténba kell vinni, amíg az amalgámképzõdés meg nem szûnik. Könnyen lehet, hogy a repülõgépet végül ki  kell selejtezni, mert az egyetemi tankönyvek azt állítják, hogy az amalgám lassan terjed, mint a rothadás a fában.

R. P.
Oxfordi Reülõtér
Kidlington
Oxfordshire


3. válasz: A nemzetközi polgári repülési szervezet a higanyt a veszélyes cikkek közé sorolja. Sem a feladott poggyászban, sem a kézipoggyászban nem vihetünk fel higanyt vagy higanyt tartalmazó tárgyat a repülõgépre. Kivételt képeznek a személyes használatra szánt, védõtokba zárt, kis lázmérõk.

Ne higgyék, hogy ezeket a szabályokat könnyedén áthághatják. Nagy-Britanniában súlyos büntetést vonhat maga után, ha veszélyes cikkeket visznek fel a repülõgépre. Elõfordulhat, hogy a kifröccsent higany miatt a repülõt ki kell vonni  a forgalomból. A légitársaság és/vagy a gyártó esetleg Önöktõl vagy az Önök cégétõl követeli majd a költségek megtérítését.

J. H.
Fuvarozási Társaság
Tunbridge Wells
Kent


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science