Kérdés: 1727 márciusában Mary Delaney részt vett II. György koronázási ünnepségén a Westminster Hallban. Késõbb azt írta: "Az asztalon levõ gyertyákon kívül még 1800 égett, és az összes gyertyát három percen belül gyújtották meg Heidegger úr találmányával." Ki volt Heidegger is mit talált fel?

G. F.
Exeter
New Hampshire


Válasz: A gyertyagyújtási rohamra III. György koronázási ünnepsége kapcsán találtam utalást. Az 1761. szeptember 22-i eseményen 3000 gyertyát gyújtottak meg nem egészen fél perc alatt.

Thomas Gray, a költõ szerint a királynõ és udvarhölgyei "nem kis ijedtséggel" követték, amint a lenszálakon végigfutott a láng és a gyertyák egymás után meggyulladtak. A kialvó len valószínûleg szikrázva hullott le, de szerencsére senkiben sem tett kárt.

Lehet, hogy a nagyapa, II. György koronázási ünnepségének gyertyagyújtási jelenetét újították fel. Ezt valószínûsíti, hogy  Heidegger 1749-ben halt meg

John James Heidegger Svájcból költözött Londonba, hogy operaimpresszárióként csináljon karriert. II. György kedvelte Heidegger álarcos báljait, és az "udvari mulatságok rendezõjévé" tette meg a svájcit. A middlesexi vádesküdtszék már nem volt ilyen könyörületes 1729-ben, amikor a bujaság és erkölcstelenség fõ forrásának kiáltotta ki.

Egy történet szerint II. György meglátogatta Heideggert otthonában és nagyon sötétnek találta a lakást. Heidegger elnézést kért, és miközben beszélt, a "zseniálisan elrendezett lámpák" hirtelen fénnyel árasztották el a házat. Valószínûleg erre a találmányra utalt a levélíró, bár kérdéses, hogy miért kellett II. Györgyöt elbûvölni, ha a király már látta a mutatványt a koronázásakor.

G. E.
Lordok Háza
London


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science