Kérdés: A sok millió használt autógumi feldolgozása nagy gondot jelent. De mi történik azzal a gumival, amelyik eredetileg a gumiabroncson volt? Ha autózás közben lekopik, miért nem fedi egyre vastagabb gumiréteg az utakat? A gumiborítású utakon valószínûleg kevésbé kopna az autógumi, de nem hiszem, hogy ez a válasz.

I. K.
Gloucester


1. válasz: Az autógumiról ledörzsölt  szemcsék az úttestre és a levegõbe kerülnek. Az útról az esõ mossa lesz, ezért olyan feketék ott a tócsák. A puhább úton kevésbé kopik a gumi, de nedves idõben kevésbé tapad, száraz idõben pedig az út kopik jobban. Kisebb zavart okoz, ha a gumikat kell idõnként kicserélni, mintha az utakat zárnák le teljesen az útburkolatok cseréje miatt.

A. C.
Bishops Stortford
Hertfordshire


2. válasz: A közönséges autógumiról nem dörzsölõdik le sok gumi. A versenyautók abroncsairól azonban igen. A pályának  az a sávja, ahol az autók száguldanak, ezért sötétebb. A gumi apró golyók formájában pereg le a kerekekrõl. Az autók ezeket a golyókat lesodorják, ezért az útnak a "versenysávról" távolabbi része rendszerint kevésbé tapad.

G. D.


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science