Kérdés: Hány csillagot fedeztek fel a csillagászok a Világegyetemben és hányat neveztek el? Ellenõrzi és szabályozza valamilyen szervezet a csillagok elnevezését?

M. J. J.
Bertrange
Luxembourg


Válasz: Ha a Tejúton lévõ csillagok számát "átlagosnak" vesszük, és ezt az értéket megszorozzuk az ismert galaxisok számával, (200 · 109) · (1 · 109) = 200 · 1018-t kapunk. De azt is megnézhetjük, hány csillagot sorolnak fel a legnagyobb csillagkatalógusok. A Hubble Guide Star Catalogue kötetei 15 millió csillag adatait tartalmazzák.

A csillagászati objektumok elnevezését a Nemzetközi Csillagászati Szövetség szabályozza. Az egyes csillagok nem kapnak nevet (a népszerû nevek, például a Szíriusz, még az ókorból maradtak ránk, vagy az újabb idõkben születtek a hajósok tájékozódásának elõsegítésére). A csillagokat Bayer-jelzéssel, Flamsteed-számmal vagy (rendszerint) katalógusszámmal jelölik. A csillagászok a Szíriuszt például a következõ neveken ismerik: Alpha Canis Majoris, 9 Canis Majoris, BD-16 1591, SAO 151881, PPM 217626. De vannak olyan vállalkozások is, amelyek kellõ díjazás ellenében megengedik, hogy csillagokat nevezzünk el. Ezeket a neveket azonban nem használják a csillagászok.

G. W.
Cambridge
Massachusetts
Harvard-Smithsonian Csillagászati Központ


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science