Kérdés: Miért bizsergetik a szénsavas italok az ember nyelvét? Azt hallottam, hogy a nyelv fájdalomérzõ receptorait ingerlik. Lehet, hogy mazochisták vagyunk, amikor szódát iszunk?


1. válasz: Igen, a pezsgés enyhe fájdalmat okoz. A buborékban levõ szén-dioxid híg savat képez a nyelven a szénsavas italok ezért és elképesztõ cukortartalmuk miatt ártanak a fogaknak.

S. S.
Heanor
Derbyshire 

2. válasz: A legújabb kutatások alátámasztják, hogy a szénsavas italok ingerlik a nyelv fájdalomérzõ receptorait, és gyenge fájdalomjeleket küldenek az agyba. A nyál egyik enzime az oldott szén-dioxidot szénsavvá alakítja át, s ez a gyenge sav ingerli a nyelvet. Akik élvezik a szénsavas italok csiklandozását, talán a mazochizmus enyhe formáját kedvelik.

Az a magyarázat, hogy a szén-dioxid buborékok kellemes érzést keltenek, mert elpattanásukkor a száj mechanoreceptorait ingerlik, valószínûleg téves.

Earl Carstens és munkatársai tavaly az acetazolamid nevû anyag tanulmányozása közben találták meg a bizsergés okát. A szert hegyibetegség (nagy magasságban oxigénhiány miatti rosszullét) leküzdésére használják. Az acetazolamid szokatlan mellékhatással jár: csökkenti a pezsgõ italok csiklandozását. A kutatók kimutatták, hogy a vegyület gátolja annak az enzimnek a mûködését a nyálban, amelyik a szén-dioxidot szénsavvá alakítja át: ha nincs sav, elmarad a bizsergés. A következtetést ellenpróbával támasztották alá: önkétes jelentkezõkkel túlnyomásos kamrában itattak szénsavas italokat. Nagy nyomáson nem képzõdnek buborékok a szénsavas italokban, de a kísérleti alanyok iváskor mégis ugyanazt a kellemes csiklandozást érezték, mint amit a buborékok idéznek elõ.

A csoport folytatta vizsgálatait (The Journal of Neuroscience, 1999. szeptember 15.,  8134. o.). Patkányokkal itattak szódát, és közben az agyi idegeiken végeztek méréseket. A kísérletek szerint a szén-dioxid-tartalmú víz fokozza annak az agyi területnek a tevékenységét, amelyik a nyelvbõl és a szájból fájdalomjeleket továbbít a magasabb rendû központok felé. Amikor a patkányoknak dorzolamidot adtak ez a szer gátolja annak az enzimnek a mûködését, amelyik az oldott szén-dioxidot szénsavvá alakítja át nem fokozódott az idegtevékenység, ami alátámasztja, hogy a sav váltja ki az agyba továbbított érzetet.

Szerkesztõség (New Scientist)


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science