Kérdés: Miért találják meg a bolhák olyan könnyen a táplálékukat? Egyszer beléptem egy házba, amelyik majdnem eg hétig üresen állt. A ház tele volt bolhával. A lábamat másodperceken belül ellepték az éhes "fenevadak". Honnan tudták, hogy ott vagyok és hogy ehetõ vagyok?

G. W.
California


Válasz: A leggyakoribb bolhák a macskákon, a kutyákon és az embereken élõsködõ bolhák (Ctenocephalides felis, C. canis és Pulex irritans). A nõstány bolhák gyakran rakják le petéiket a padló repedéseibe vagy a szõnyeg porába. A bolhák két évig is elélhetnek, ezalatt a nõstény 1200 petét rakhat le. A petékbõl 214 nap alatt kelnek ki a szerves hulladékkal táplálkozó kis, láb nélküli lárvák.

A bolhák rendszerint három lárvaállapoton át fejlõdnek tovább, amelyek 1222 napig tartanak, de akár hét hónapig is elhúzódhatnak. Ezután a lárva burokba tekeri magát, s ebben 23 nap alatt fejlõdik ki a báb. A bolha külsõ ingerre bújik elõ: valamilyen rezgés, egy testbõl kiáramló hõ vagy a kilélegzett szén-dioxid hatására, a környezet nedvességtartalmának vagy hõmérsékletének növekedésére. E két utóbbit rendszerint az ember idézi elõ, amikor hazatérve bekapcsolja a fûtést. Ha a ház üres, a kifejlett bolhák a burokban maradnak, amíg valamelyik inger nem figyelmezteti õket arra, hogy az épületben megjelentek a lakók.

Ezzel magyarázható, hogy akár egy három évig üresen tartott házban is azonnal ellepik a belépõt az éhes bolhák.

N. J.
rovartudós
Hessle
East Yorkshire


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science