Kérdés: A múlt héten vidéken jártam, és arra lettem figyelmes, hogy a magasban futó elektromos vezetékek hangosan zümmögnek. Mi okozza a nagyfeszültségû vezetékek hangját?


Válasz: A zümmögés abból ered, hogy a váltakozó elektromos tér a vezeték felületén levõ vízre hat. Ilyen hatás lehet például, hogy az elektromos tér rezgéseket kelt a víz felületén, sistergõ koronakisülést indít el a vízcseppek hegyén, vagy a felmelegedés miatt a levegõ a cseppek hegyénél gyorsan tágul.

Bár a zaj keletkezésének pontos oka nem ismert, arról elég sokat tudunk, hogy mi befolyásolja a zajszintet. A kutatók megmérték a zaj spektrumát, megállapították az esõ, a feszültség, valamint a vezeték korának és típusának hatását.

Amikor az alumíniumvezeték új, a felülete fényes és egy kicsit zsíros. A víz a felületi feszültség miatt cseppekbe gyûlik rajta, de a csepp alakját az elektromos térerõsség is befolyásolja, amely elég közel lehet a levegõ ionizációs feszültségéhez (kb. 3 megavolt/méter). A vízcseppek hegyesek, kúp alakúak az elektromos tér miatt. A hegyes pontokon még nagyobb a térerõ, emiatt a levegõben levõ molekulák a hegyek körül átütnek.

Ha a vezetõ új és a felületen nagy a térerõ, az esõ mennyisége alig befolyásolja a zajt. Ha azonban a vezetõ több éves, a felülete már lyukacsos és fénytelen. A víz nem alkot cseppeket a felületén, hanem behatol a huzalkötegbe. A vezetõn tehát nincsenek vízcseppek, a felület simának látszik. Ha a felületen kicsi a térerõ, és csak "csendes" esõ esik, sokkal kisebb a zaj, mintha egy új vezetõ kerül hasonló körülmények közé.

A zajszint azonban változó, és erõsen függ attól, hogy milyen ütemben esik az esõ. Minél jobban zuhog, a zaj annál hangosabb, és csak nagyon heves esõben nem erõsödik tovább a hangja. A spektrumában magasabb frekvenciák jelennek meg, és a hang jobban hasonlít a sistergéshez.

A víz nem gyülemlik fel a végtelenségig a vezetõ belsejében. A huzalok egy darabig "elnyelik" a vizet, aztán hirtelen kilökik. Olyat is láttam már, hogy egy régi vezetõ aljából egy méternél hosszabb sugár lövellt fel, bár ez a folyamat csendes volt.

Harold Kirkham
Sunland, Kalifornia


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist