Kérdés: Már a csapból is az folyik, hogy naponta legalább 2 liter vizet kell inni. Igaz, hogy ez "méregteleníti" az embert? Tulajdonképpen mennyi vízre van szükségünk?


1. válasz: Az anyagcsere melléktermékeinek kiválasztásához a vesének kb. fél liter vizeletet kell naponta termelnie. Mivel még egy fél litert veszítünk az izzadással, a légzéssel és a széklettel, normális körülmények között körülbelül egy liter vizet kell felvennie a szervezetnek naponta a víz-egyensúly fenntarásához. Ha ennél többet iszunk, hígabb lesz a vizeletünk, de ugyanannyi "mérget" választunk ki.

Egyáltalán nem értem, miért kellene naponta több mint 2 liter tiszta vizet innunk. Ha egy vízmolekula egyszer felszívódott, honnan tudná megmondani a szervezetünk, hogy az tiszta vízbõl vagy valami finom italból származott-e. Az alkohol, a tea és a kávé komponensei ugyan kissé vízhajtók, de ha iszunk akkor, amikor szomjasak vagyunk, a veszteséget könnyen pótoljuk.

A "méregtelenítést" sem értem, különösen akkor nem, ha egyes szervekre alkalmazzák. Az anyagcsere során sok mérgezõ anyag keletkezik, de ezeket a vese kiválasztja. Igaz ugyan, hogy a vese-elégtelenség szimptómáin segíthetünk az étkezés megváltoztatásával, de ez szélsõséges eset. Egyáltalán nem értem, hogy miért távozna több melléktermék azoknak az embereknek a szerveztébõl, akiknek a veséje jól mûködik, ha a szükségesnél több vizet isznak.

David Oliveira
Department of Renal Medicine
St George's Hospital Medical School
London


2. válasz: Egy 1994-es újságcikk szerint (Columbus Dispatch, május 16.) az Amerikai Egyesült Államok tudományos akadémiája 1945-ben nyilvánított elõször véleményt a vízfelvételrõl: "A felnõttek számára általában napi 2,5 liter víz bevitele megfelelõ. A különbözõ emberek figyelembevételével megállapított szokásos mennyiség minden élelmiszer-kalóriára egy milliliter. Ennek a mennyiségnek jelentõs része megtalálható az elkészített ételekben." Az utolsó mondat valahogy elkerüli a legtöbb nõi magazin és egészségügyi "szakértõ" figyelmét.

A információ forrása: www.urbanlegends.com.

Paul Hynch
Victoria Park, Western AustraliaThe Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science

3. válasz: A vesemûküdés során (US University Library - A vesék felépítése és mûködése) elsõ lépésben az érfalakon átszûrõdõ vérplazmából keletkezik az elsõdleges szûrlet, amelynek a kb. 90%-a újra felszívódik  a vérbe aktív és passzív transzporttal, a maradék 10% lesz a vizelet. A szûrletképzõdést és visszaszívódást befolyásolja a vízfogyasztás. Ha több folyadékot viszünk be, megnõ a vérnyomás, több szûrlet keletkezik, ezzel együtt több nem kívánatos anyag is kikerül a vérkeringésbõl. Ugyanakkor a visszaszívódás is csökken, így kevesebb is tud visszajutni a vérbe. Ezek alapján úgy gondolom, hogy a nagyobb mennyiségû vizelettel több nemkívánatos anyag távozik a szervezetbõl, azaz csökken a vérbeli koncentrációjuk, így a sejtekbe is kevesebb jut, illetõleg a sejtekbõl kijutott anyagok gyorsabban eltávoznak, ezért gondolom, hogy van némi alapja a fokozott vízfogyasztás méregtelenítõ hatásának, de nem tudom, mennyire jelentõs ez
a hatás, az elõttem válaszoló szakemberek szerint nem jelentõs. A legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy naponta kb. 2-2,5 liter folyadék elegendõ. A túl sok folyadék ártalmas is lehet: 3 óra alatt több mint 6 liternél több víz akár halálos is lehet, ugyanis az ozmózisnyomás miatt az agysejtek megduzzadnak, és túlnyomás alakul ki a koponyában.

Põcze ZsoltVissza a kérdésekhez