Kérdés: Miért nem használjuk fel a villámlás óriási energiáját a háztartásokban?


1. válasz: A villám energiájának kiaknázása jó ötletnek tûnik, de több okból nem mûködik. Az elsõ a teljesítmény és az energia összekeverése. A becsapodó villámnak nagy a teljesítménye, de kicsi az energiája.

Bár egy tipikus villámlás energiája több gigawatt lehet, az esemény csak néhány milliszekundumig tart. Mivel az energia = teljesítmény · idõ, a villámcsapásban rejlõ energia csak néhány megajoule, ami kevesebb, mint az az energia, amelyet egy liter benzin elégetésekor nyerünk (33,6 megajoule).

Ugyancsak gondot jelent, hogy a villámlás megjósolhatatlan és idõszakos. De ha minden szabad területet beborítanánk is villámhárítóval, még hátra lenne a fél milliszekundumig sem tartó, 5000 amperes egyenáramú impulzusok átalakítása 230 voltos, 50 hertzes váltóárammá.

Sergey Borovik, Manchester


2. válasz: A villámlást több millió voltos feszültségek keltik, és a keletkezõ áram a 20000 ampert is elérheti. A több száz megawattos teljesítmény és a látvány óriási energia illúzióját kelti. A kibocsátott energia azonban nem nagy. Az a hatalmas mûszaki feladat, amellyel ezt az energiát kiaknázhatnánk, egyszerûen nem éri meg a fáradságot.

A villámlás azért okoz nagy kárt a házakban és a fákban, mert a kisülési energiát nagyon gyorsan adja le viszonylag kis térfogatban, és így nagy robbanó- és gyújtóhatást fejt ki.

R. Barnes,villamosmérnök
Hartley, Kent
 


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist