Kérdés:Miért tûntek el a verebek Londonból? Mindet megették a macskák?


1. válasz: A becslések szerint Nagy-Britanniában a háziverebek száma 17 millióról 9,6 millióra csökkent 1972 és 1996 között. Az okot nem ismerjük. Elképzelhetõ, hogy a városokban kevesebb az ennivaló, vagy a verebek alulmaradtak a táplálékért folytatott versenyben. A szennyezõk változása, például az ólommentes benzin bevezetése is hatással lehet a madarakra. Lehet, hogy a modern városokban nincs elég alkalmas hely a fészekrakásra. Az új házak nem "veréb-barátok", nincsenek rajtuk kellemes mélyedések.

A madarak védelmét felkaroló királyi társaság (Royal Society for the Protection of Birds) jelenleg is támogat egy kutatást, amely éppen a fenti kérdésre szeretne választ adni. Emellett a társaság a BBC-vel közösen, a lakosságra támaszkodva, felmérést végez, hogy megtudja, hágy veréb és verébfészek van a városokban.

Vidéken is csökkent a verebek száma az utóbbi idõben, de ennek könnyebben megkereshetjük az okát. A modern mezõgazdasági módszerek használatával csökken a verebek táplálékául szolgáló gyommagok száma, és a hatékonyabb rovarirtók miatt jóval kevesebb a kártevõ, ami szintén nem kedvez a verebeknek és más kis testû madaraknak sem.

Mike Everett
Royal Society for the Protection of Birds, Sandy, Bedfordshire


2. válasz: Nem tudjuk ugyan, hogy a házi verebek miért tûntek el Londonból, de talán nem járunk messze az igazságtól, ha feltételezzük, hogy az ok a gerinctelenek számának csökkenése lehet. Ezek az állatok a néhány napos fiókák táplálásához szükségek. A gerinctelenek az 1980-as évek vége felé kezdtek eltûnni, éppen akkor, amikor megjelent a metil-terc-butilétert tartalmazó ólommentes benzin. Sajnos a benzin és a gerinctelenek eltûnése közötti kapcsolatot sem bizonyították még.

A városi verebek nemcsak Londonból tûntek el, hanem Európa más nagyvárosaiból is. Érdekes azonban, hogy Párizsban, ahol több dízel üzemanyagot használnak, kevésbé csökkent a számuk.
 

J. Denis Summers-Smith
British Trust for Ornithology,  Thetford, Norfolk


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist