Kérdés: A nõvérem, aki elég rövidlátó, azt mondja, hogy a tükörben a távoli tárgyak képe elmosódott. Miért látja így?

Charlotte Webbon
Bristol


1. válasz: A rövidlátó nõvérednek azért homályos a tárgy képe, mert a fénynek meg kell tennie a tárgy és a tükör, majd a tükör és a nõvéred szeme közötti utat is. Mindig a két távolság összege számít. Egy egyszerû kísérlettel könnyen meggyõzõdhetünk errõl. Ragasszunk egy kis szalagot a szemünkkel egy magasságban a tükörre. Figyeljük meg: a szemünket mindig aszerint kell fókuszálni, hogy magunkat, a mögöttünk levõ tárgyat vagy a szalagot nézzük-e.

Úgy látjuk, mintha a mögöttünk levõ tárgy a tükör mögött lenne ugyanakkora távolságra, mint tõlünk. Ezért a szemünktõl mért távolság a szemünk és tükör, valamint a tárgy és a tükör közötti távolság összege.

Errõl ne feledkezzünk el, ha megnézzük magunkat a tükörben. Hiszen ilyenkor kétszer olyan messzirõl látjuk magunkat, mint amennyire a tükör van tõlünk. Álljunk csak közel a tükörhöz: így olyan apróságokat is észreveszünk, amelyek elkerülnék a figyelmünket, de a másokét nem...

Peter Milroy
Sydney


2. válasz: A kérdésre mindenki könnyen válaszolhat, aki jártas a fényképezésben. Amikor egy tükörbeli tárgyra fókuszálunk, az "effektív" távolságot kell kiszámolnunk, tehát a fényképezõgép és tükör távolságához hozzá kell adnunk a tükör és a tárgy távolságát.

Az automatikus fókuszálású fényképezõgép csak a tükörtõl mért távolságot "veszi figyelembe", ezért a fókusztávolságot magunknak kell beállítani.

John Worthington
Stourbridge
West Midlands


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science