Kérdés: Miért tojás alakú a tojás? 
1. válasz: A tojás alakjának több oka is van. A hosszúkás forma miatt a tojások közelebb kerülhetnek egymáshoz a fészekben. Emiatt csökken a hõveszteség és javul a térkihasználás. Ez a forma a tojási folyamatnak is jobban kedvez, mint például a gömb vagy a henger alak.

És ami a legfontosabb: a tyúktojás remekül beleillik a hûtõszekrény tojástartójába.

Alison Woodhouse, Bromley Kent
                    


2. válasz: A tojás azért tojás alakú, mert a szögletes, csúcsos tojás könnyebben összeroppanna és a madarak is nehezebben tojnák meg. A legerõsebb a gömb alakú tojás lenne, de a gömbölyded tojások könnyebben elgurulnának. Ez különösen a sziklákon fészkelõ madaraknak okozna kárt. Megfigyelhetõ, hogy ezeknek a madaraknak a tojása hosszúkásabb, mint a többi tojás.
 
John Ewan, Wargrave Berkshire
 


3. válasz: A tojás alakja a madarak tojási folyamatának következménye. Az ivarvezetékben perisztaltikus mozgás hajtja elõre a tojást: a gyûrûs izmok a tojás elõtt elerenyednek, a tojás mögött összehúzódnak.
 
Az ivarvezetében a tojás héja kezdetben puha, és a tojás gömb alakú. Az összehúzódó gyûrûs izmok, amelyek átmérõje kifelé egyre kisebb, a tojás hátsó felét kúpossá deformálják. A tojáshéj megszilárdulása közben a hosszúkás alak rögzül. (Ezzel szemben a hüllõk puha héjú tojása gömb alakban kerülhet napvilágra.) A forma elsõsorban a tojási folyamat következménye, az evolúciós elõnyök csak másodlagos szerepet játszhatnak.


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist