Kérdés: A karácsonyi teázás során egy kis vita támadt. Hogyan készülnek a süteményt díszítõ kis ezüstgolyók és mitõl fényesek? Néhányan úgy gondolták, hogy a bevonat alumíniumból van, de nem lenne ez túl veszélyes?

Tammy Sand
Nottingham


1. válasz: Az ilyen típusú cukordíszek mind hasonló módon készülnek. A cukorkristály "magokat" cukorkeverékbe teszik, és egy nagy forgó dobban több napon vagy héten át görgetik attól függõen, hogy milyen vastag réteget kell növeszteni rájuk. Az "ezüstöt" a keverékhez adják hozzá. Amint a többen sejtették, alumíniumot használnak.

A fémek fogyasztása Indiában régóta csemegének számít. Néhány hagyományos puding tetejére vékony aranylevelet helyeznek.

A díszítésre használt kis mennyiségû alumínium fogyasztását nem tartják veszélyesenek.

SAM ELLENBY
London


2. válasz:  A süteményt díszítõ golyócskákat valóban alumíniummal vonják be (az alumíniumadalék száma az európai besorolás szerint E173). Fényüket a karnaubaviasznak (E903) köszönhetik. Az alumínium helyett ezüst (E174) is használható.

JACKIE MATHER-SHONE
Tyne and Wear


3. válasz: Talán még látványosabb a ritkaságszáma menõ, E175-tel készült, aranybarna sült csirke. Az E175 természetesen arany.

SIMON SCARLE
Brighton, East Sussex


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science