Kérdés: Azt hallottam, hogy ha egy dobozt sört szívószállal iszunk meg, gyorsabban berúgunk. Ez igaz vagy csak mende-monda?
Haitsu Siroyama


1. válasz: Nem tudom, valóban gyorsabban berúgunk-e, ha csövön át iszunk, de a hiedelem elég régi. A Canterbury mesék egyikében, A sáfár meséjében Chaucer (az 1300-as évek végén) azt mondja a részeg szakácsról, hogy "majombort" ivott,  és megállapítja, hogy így jár az, aki szalmaszállal játszik. Nevell Coghill, aki a Canterbury meséket modern angolra fordította, egy levélrõl is beszámol, melyet egy fiatal orvos küldött neki. Az orvos a londoni dokkok környékén dolgozott, és idõnként olyan embereket is elvittek hozzá, akik a borraktárakban részegedtek le. Kísérõik azt mondták, hogy ezek a páciensek "megszívták a majmot", ami azt jelentette, hogy egy kis lyukat fúrtak a boros hordóba, és szalmaszálon szívták ki a bort.

Sue Johnson
Cardiff


2. válasz: Hajdani egyetemi hallgatóként tanúsíthatom, hogy kifejezett pénzügyi elõnyökkel jár, ha a sört szívószállal isszuk. Még olcsóbban jutunk a mámorhoz, ha a sört leveses kanállal "esszük" egy tálból.

Chris Hope
Welwyn Garden City
Hertfordshire


3. válasz: Az apránként fogyasztott alkohol részegítõ hatására született az az orosz mondás, hogy senki sem tud negyven gyûszûnyi vodkát meginni holott ez csak másfél deci lehet.

Michael Shusser
Caltech
Pasadena
Kalifornia


4. válasz: Úgy döntöttünk, hogy a kérdés tisztázására elõzetes kísérleteket kell folytatunk, de a biztonságos határokat természetesen nem léphetjük át. Az alkohol hatásának vizsgálatára három józansági tesztet használtunk. Megszámoltuk, hogy a "kísérleti alany" hányszor lép le egy 3 méter hosszú egyenes vonalról, ha megkérjük, hogy oda-vissza menjen rajta végig; megmértük, mennyi ideig tud fél lábon állni becsukott szemmel; végül megszámoltuk, hány hibát követ el, ha csukott szemmel ötször meg kell érintenie az orra hegyét.

Tíz önkéntes jelentkezõ vállalta a szerkesztõségbõl a kísérletet két estén át. A többség sört ivott, és általában mindenki rövidebb ideig tudott csukott szemmel fél lábon állni, ha szívószállal itta az alkolholt. De ezek az eredmények nem megbízhatóak, hiszen természetesen mindenki tudta, mikor használt szívószálat, ezért a várakozásaihoz igazíthatta az eredményt.

De mi fokozhatja az alkohol hatását, ha valóban fennáll a jelenség? Amikor kis adagokat iszunk, a levegõ talán jobban elkeveredhet a folyadékkal, és az alkoholt az orrüregbe szállíthatja, ahonnan az alkohol gyorsan felszívódik az agyba. Az is lehet, hogy az alkohol egyenletesebb áramlása növeli meg a felszívódás hatékonyságát. Ezekre a kérdésekre csak objektív vizsgálat, például a vér alkoholszintjének a mérése adhat választ.

Szerkesztõség (New Scientist)


Vissza a kérdésekhez
The Last Word Archive
Copyright New Scientist, RBI Limited 1998
For more science news and views, check out New Scientist Planet Science